Markovičeva peta v Franciji

Na osmi tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju je Mina Markovič zasedla peto mesto, Vidmarjeva je bila šesta.

Objavljeno
30. oktober 2011 10.40
Posodobljeno
30. oktober 2011 10.55
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Valence - Trenutno vodilna plezalka v skupnem seštevku svetovnega pokala Mina Markovič, je po seriji vrhunskih uspehov na osmi tekmi v mestu Valence zasedla peto mesto, Maja Vidmar je tekmovanje končala mesto nižje.

Dvojno slovensko zmagoslavje iz jordanskega Amana, ko je bila Markovičeva prva, Vidmarjeva pa druga, se v Franciji ni ponovilo, Markovičeva pa sploh prvič na tekmah letošnjega svetovnega pokala v težavnosti ni stopila na zmagovalni oder. Po odličnem nastopu v polfinalu, ko sta se dotaknili vrha smeri, sta v finalu obe Slovenki padli na istem oprimku v spodnjem delu smeri po le 14 gibih.

Finale je sicer zaznamovala predvsem zelo zahtevna postavitev, ki je povzročala velik osip med finalistkami, za stopničke pa je bilo dovolj že 17 gibov, Avstrijka Johanna Ernst je za zmago denimo preplezala le polovico smeri.

Nezadovoljni s prikazanim

Markovičeva s svojim nastopom v finalu razumljivo ni bila zadovoljna. »Bolj kot finale me navdušuje polfinale, v katerem sem vsekakor dokazala, kam sodim. Peto mesto res ni slaba uvrstitev, vendar vem, da sem sposobna veliko več. V Kranju in Barceloni bom imela priložnost, da to tudi dokažem,« je povedala Markovičeva.

Po tekmi je bila razočarana je tudi druga slovenska predstavnica Maja Vidmar. »V finalu se mi ni izšlo. Mislim, da sem se giba, kjer sem padla, lotila pravilno, vendar sem se nekoliko preveč odrinila in žal prezgodaj končala s smerjo, ki se mi je zdela res zelo dobra. Tako, da sem bolj jezna kot razočarana, ker mi je bilo res 'fajn' plezati in bi bilo še bolj zanimivo, če bi se z Mino prebili naprej,« je svoje občutke opisala Maja Vidmar.

Kljub temu, da se Slovenkama finalni nastop ni posrečil, sta z uvrstitvama povečali prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti. Prva zasledovalka Markovičeve Južnokorejka Jain Kim je pristala za obema Slovenka na 8. mestu. Kimova (500 točk) v skupnem seštevku za vodilno Markovičevo (641) pred predzadnjo tekmo svetovnega pokala v Kranju zaostaja že za 141 točk. Vidmarjeva (453) na tretjem mestu skupnega seštevka pa ima pred četrto Katharino Pösch (357) 96 točk naskoka. Ob za Markovičevo najbolj ugodnem razpletu naslednje tekme, bi lahko že v Kranju postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.