Markovičeva srebrna na EP

Mina Markovič je na evropskem prvenstvu v Edinhovnu osvojila srebro v balvanskem plezanju.

Objavljeno
01. september 2013 18.25
Slovenija Kranj 17.11.2012 - Svetovni pokal v ssportnem plezanju. Na sliki Mina MARKOVICC. Foto: Leon Vidic/Delo
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Eindhoven - Mina Markovič je spisala novo zelo uspešno zgodbo slovenskega športnega plezanja. Petindvajsetletna Ptujčanka je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v nizozemskem Eindhovnu osvojila dve kolajni. Naslovu evropske podprvakinje v balvanih je v Eindhovnu dodala še srebro v kombinaciji.

Ptujčanka, tretja po kvalifikacijah, je vrhunsko formo nakazala že v polfinalu, ko je kot edina polfinalistka osvojila vse štiri balvanske smeri ter prepričljivo prevzela vodstvo. V finalnem obračunu najboljših šestih balvanistk stare celine pa ji je malenkost zmanjkalo do končne zmage. Od Markovičeve je bila boljša le Avstrijka Anna Stöhr, najboljša balvanistka sezone, ki je po zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala prejšnjo nedeljo v Münchnu zmagala še na prvenstvu stare celine ter tako ubranila evropski šampionski naslov izpred treh let z EP v Innsbrucku.

Markovičeva je takrat svojo prvo, in za zdaj edino, zlato kolajno na velikih prvenstvih osvojila v kombinaciji. V Eindhovnu je slovenska tekmovalka, ki balvanom ne posveča toliko pozornosti kot svoji paradni disciplini težavnosti, prikazala eno boljših predstav v tej zvrsti športnega plezanja. V Münchnu, na finalni tekmi balvanskega svetovnega pokala, je ostala brez finala, na Nizozemskem pa je več kot popravila nekoliko slabši vtis letošnje balvanske sezone z dvojno uvrstitvijo na zmagovalni oder.

Bečan brez finala, Kruder 31.

V polfinalu je tekmoval tudi Klemen Bečan, ki je prvenstvo sklenil na 11. mestu in ostal brez odločilnih bojev najboljše šesterice. Jernej Kruder je v kvalifikacijah zasedel 31. mesto.

V moški konkurenci je polfinale, z dvema balvanskima vrhovoma od štirih, dobil avstrijski as Kilian Fischhuber, Bečan pa je z enim preplezanim balvanom do vrha ostal pod robom finala.

Tekmovalna sezona se bo sklenila s tradicionalno tekmo svetovnega pokala v težavnosti, 16. in 17. novembra, v Kranju.