Matej Mohorič svetovni prvak

VIDEO: kolesar Matej Mohorič je lanskemu naslovu svetovnega prvaka med mladinci dodal še letošnjega med mlajšimi člani.

Objavljeno
27. september 2013 19.33
Italy Road Cycling Worlds
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Firence - Komaj polnoletni Matej Mohorič je kolesar za velike tekme. Potem ko je član kranjske Save lani v nizozemskem Valkenburgu postal mladinski svetovni prvak v cestni vožnji (za nameček je bil še srebrn v kronometru), je dosežek še oplemenitil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Firencah. Z vso konkurenco je namreč opravil na cestni dirki kolesarjev do 23 let in znova pisal slovensko zgodovino tega športa. Postal je namreč prvi svetovni prvak doslej z zlatima odličjema v obeh kategorijah.

Mohorič je bil najhitrejši na 172,79 km dolgi progi od term Montecatini do Firenc, na zmagovalnem odru pa sta se mu pridružila Južnoafričan Jouis Meintjes, ki je zaostal tri sekunde, in Norvežan Sondre Enger s 13-sekundno zamudo. Mladenic iz Podblice pri Zgornji Besnici, ki bo čez mesec dni dopolnil šele 19 let, je bil že v napovedih pred dirko optimist, saj je dobro izpilil in stopnjeval formo ter za nameček pridobil tudi na mišični masi.

Ciljno črto je prečkal sam, že pred tem si je nabral nekaj prednosti pred glavnino. Dva kroga pred koncem je napadel skupaj s Francozom Julianom Alaphilippom, a se je tudi njega otresel na vzponu na Fiesole. S progo je opravil v štirih urah, 20 minutah in 18 sekundah, posrečil pa se mu je prav poseben podvig, saj je že v prvem nastopu med mlajšimi člani postal tudi svetovni prvak v tej kategoriji.

»Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da mi tudi proga ustreza. Nisem sicer vedel, kaj pričakovati od današnje preizkušnje, saj se v ponedeljek v vožnji na čas nisem najbolje odrezal. Uspeha vseeno nisem pričakoval, še vedno težko dojamem, kaj se je zgodilo,« v cilju ni mogel skrivati evforije Mohorič, ki je v ponedeljkovem kronometru končal precej bolj zadaj, na 55. mestu.

Pred njim se je naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani med Slovenci pred devetimi leti v Veroni veselil le Jani Brajkovič v kronometru. Mohorič bo sicer v novi sezoni zamenjal delodajalca, iz kranjskega kluba se bo namreč preselil med profesionalce v Cannondale.

Prvi slovenski adut Luka Pibernik, ki je imel že včeraj želodčne težave, dirke ni končal.

KOLESARSKO SP V FIRENCAH

Mlajši člani, cestna dirka, Montecatini Terme - Firence (173,79 km):

1. Matej Mohorič (Slo) 4;20:18

2. Louis Meintjes (JA) + 0:03

3. Sondre Enger (Nor) 0:13

4. Caleb Ewan (Avs) 0:13

5. Toms Skujinš (Lat) 0:13

78. Jaka Boštner (Slo) 15:24

Tim Mikelj (Slo) odstopil

Mark Džamastagič (Slo) odstopil

Luka Pibernik (Slo)

Mladinke, cestna dirka, Firence (82,85 km):

1. Amalie Dideriksen (Dan) 2;32:23

2. Anastazija Jakovenko (Rus) +0:00

3. Olena Demidova (Ukr) 0:03

4. Jessenia Meneses Gonzalez (Kol) 0:18

5. Milda Jankauskaite (Lit) 0:34