Med diamante po zbledeli blišč

Prihodnji teden se bo v Belgiji pričelo svetovno prvenstvo v gimnastiki, Slovenijo bodo zastopalo pet telovadcev.

Objavljeno
24. september 2013 21.34
LJUBLJANA 20.10. 2011 gimnastika. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Olimpijske igre 2016 so že nekaj časa v mislih slovenskih telovadcev, Riu de Janeiru je že zdaj podrejenih veliko stvari. Tudi svetovno prvenstvo, ki ga bo od 30. septembra do 6. oktobra gostil Antwerpen, bo zgolj eden od etapnih ciljev. Vsekakor pa bi bili dobrodošli boljši rezultati, kot so bili v zadnjem olimpijskem ciklu, v katerem so Slovenci močno padli.

V Belgiji bo nastopilo pet slovenskih telovadcev, in sicer Teja Belak (bradlja, gred, preskok), Mitja Petkovšek (bradlja), Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), Rok Klavora (parter) in Alen Dimic (mnogoboj), cilji in želje pa se zelo razlikujejo od enega do drugega. Da sta Petkovšek in Bertoncelj prva aduta, je jasno, drugo vprašanje je, ali lahko v enem od največjih svetovnih središč diamantov slovenski reprezentanci spet vrneta nekaj blišča, ki ga je v zadnjih letih vsekakor izgubila. Po sanjskem štiriletnem obdobju med OI v Atenah in OI v Pekingu – na SP v Melborunu 2005 sta Pegan in Petkovšek osvojila zlati kolajni, 2006 v Aarhusu je bil Pegan srebrn, 2007 v Stuttgartu pa je bila njuna bera zmaga in 2. mesto – je bilo namreč v naslednji »štiriletki« vse drugače. Zgolj trije finali brez kolajne pač pomenijo velik padec.

»Napovedovati kolajno je zelo zahtevno in nehvaležno. Če bomo na tem prvenstvu dosegli cilje, ki smo si jih zastavili na poti do OI, bomo zadovoljni tudi brez nje,« pravi selektor moške reprezentance Edvard Kolar, ki je že na začetku leta določil četverico za Antwerpen. »Fantje so relativno dobro pripravljeni, bi pa bilo za nekatere bolje, če bi bilo prvenstvo po koncu spomladanskega dela sezone, saj so imeli v zadnjem času nekaj težav. Cilj sta sicer dva finala, za Roka računam na uvrstitev do 20. mesta, za Alena pa, da bo v mnogoboju zbral med 84 in 85 točk, kar bi bil glede na dolgoročni načrt že presežek,« dodaja Kolar, ki se je moral v zadnjem času soočati z različnimi težavami svojega varovanca Petkovška, prav tako je imel nekaj preglavic s počutjem Bertoncelj.

V ženskem delu pa bo nastopila le ena Slovenka, saj se poleg Belakove nobena ni mogla dovolj dobro pripraviti, Saša Golob se je zaradi študijskih obveznosti opravičila. »Tako nam je ostala le Teja, za katero pa mislim, da je na preskoku v širšem krogu tistih tekmovalk, ki se lahko uvrstijo med osmerico. To bo sicer zelo težko dosegljivo, to so bolj sanje, realno pa sodi med najboljših 16,« pa ocenjuje selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, ki je z Belakovo letos že dosegel mejnik, ko je bila na evropskem prvenstvu v Moskvi četrta.