Med upokojence tudi Jernej Godec

Plavalec Ilirije, ki ga februarja čaka zagovor doktorske disertacije na Harvardu, se bo poslovil v soboto v Tivoliju.

Objavljeno
16. december 2015 10.19
mdr*Olimpijske igre
J. P.
J. P.

Ljubljana - Iztekajoče se leto so med drugim zaznamovale tudi številne upokojitve uspešnih slovenskih športnikov. Naposled se je na seznamu znašel tudi plavalec Ilirije Jernej Godec, udeleženec olimpijskih iger v Atenah in Pekingu, ki pa ga je zaznamovala predvsem akademska pot, saj ga februarja čaka zagovor doktorske disertacije na bostonski univerzi Harvard.

Uradno bo plavalno kariero sklenil v soboto ob 17. uri v Tivoliju, kjer je imel leta 1994 kot osemletni up svoj prvi nastop. Po štartu so mu kopalke zdsnile z zadnjice, zaradi česar bi ga morali diskvalificirati, a so mu sodniki pogledali skozi prste in mu tako pomagali tlakovati pot v športu, ki mu je ostal zvest do danes.

Poleg dveh nastopov na olimpijskih igah je med letoma 2003 in 2009 tekmoval tudi na štirih svetovnih prvenstvih in se vselej uvrščal med 16 najboljših, vrhunec pa je bil finale mešane štafete leta 2005 v Montrealu, ob njem so se pod slovensko zastavo predstavili še Blaž Medvešek, Emil Tahirovič in Peter Mankoč. Svetovnega prvenstva v kratkih bazenih se je udeležil le leta 2008 v Manchestru in se prebil v finale na 50 metrov prosto. Zadnjič je za reprezentanco nastopil decembra 2009 v Istanbulu in zasedel četrto mesto na 50 metov hrbtno.

Kolajne je osvajal na mladinskem evropskem prvenstvu, univerzijadi in vojaških svetovnih prvenstvih, uspešno plavanje pa ga je popeljalo onkraj luže, kjer je na univerzi Berkeley vadil z asi tipa Milorad Čavić, Duje Draganja, Nathan Adrian in George Bovell, tam sta trenirala tudi Damir Dugonjić in Sara Isaković.

A po selitvi v ZDA je za prioriteto postavil akademsko pot. Na Berkeleyju je z odliko končal študij molekularne in celične biologije, nato pa opravil doktorat iz imunologije na Harvardu, kjer ga od uradnega naziva loči le še zagovor. Vmes je s skupino prijateljev z univerz Harvard in Yale ustanovil svoje podjetje, še vedno pa sodeluje tudi pri laboratorijskem delu na univerzi in z drugimi inštitucijami na področju biotehnologije. Enako naj bi ostalo tudi po selitvi v New York, kjer bo njegova žena opravila specializacijo s področja dermatologije. »Prepričan sem, da lahko vsak človek na svojem področju malo spremeni svet. Naziv v življenju ni toliko pomemben kot to, kar lahko človek z njim potem dela in naredi,« poudarja Godec.

Ob slovesu pri ljubljanski Iliriji v soboto pripravljajo challenge, kakršne so v preteklosti v Tivoliju že prirejali. Tekmovalci v različnih starostnih kategorijah se bodo merili na 50 metrov prsno in prosto na izpadanje. Udeležbo so napovedali vsi slovenski reprezentanti, ki so trenutno v domovini, na čelu z novopečenim evropskim prvakom na 50 metrov prsno Dugonjićem, poroča STA.