Miha Zupan prejemnik jabolka navdiha

Predsednik države Borut Pahor je vrhunskemu gluhemu košarkarju Mihi Zupanu izročil posebno priznanje, jabolko navdiha.

Objavljeno
13. november 2015 14.14
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenski predsednik Borut Pahor je pred dnevom slovenskega znakovnega jezika podelil priznanje jabolko navdiha, ki ga je prejel gluhi košarkar Miha Zupan.

33-letni košarkar je vrhunski športnik, državni reprezentant in eden najboljših slovenskih košarkarjev. Premikal je meje zase in za druge in postal prvi gluhi košarkar tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu, mednarodni komite za šport gluhih pa ga je leta 2010 razglasil za najboljšega športnika leta.

Zupan je začel igrati košarko s 14 leti v košarkarskem društvu gluhih in leta 1997 z njim že sodeloval na olimpijskih igrah gluhih. Pri sedemnajstih letih je igral za Slovan, nato pa ga je športna pot vodila še v Olimpijo, Trikalo, Spartak, Türk Telekom in Usak Sportif.

Njegovi uspehi navdušujejo profesionalce in športne navdušence doma in po svetu, so v uradu predsednika republike zapisali v utemeljitvi. Ker je od rojstva gluh, je bila njegova športna pot daljša, trša in zahtevnejša od poti drugih vrhunskih športnikov.

»V prvi vrsti sem želel biti košarkar. Prijatelji in soigralci so mi verjeli, da bi bil lahko še boljši, zato sem vztrajal. Kadar mi je bilo težko, sem si rekel: korak za korakom. Biti nekomu navdih, zahteva veliko mero odgovornosti, vloženega truda in prelitega potu. Jabolko navdiha sprejemam kot veliko nagrado in priznanje, da kot gluha oseba ne ostanem neopazen. Mladim po vsem svetu, še posebej gluhim, želim, da bi sledili svojemu navdihu in bili uspešni,« je pojasnil Zupan in dodal, da še vedno ne more verjeti, da je prišel tako daleč.

Predsednik države Borut Pahor je od začetka leta 2014 podelil jabolko navdiha različnim osebnostim in skupinam, ki s svojimi dejanji navdihujejo druge. Med prvimi sta bila pater Bogdan Knavs in predsednik NOB Nova Gorica Vladimir Krpan za mašo za žrtve vojne. Med športniki pa je priznanje lani podelil košarkarju Goranu Dragiću, poleg uspehov pri košarki tudi zaradi njegovega sodelovanja pri zbiranju pomoči za prizadete v poplavah na Balkanu.

Pred materinskim dnevom je Pahor letos podelil jabolko navdiha materam Andreji Pader, Barbii Gaia Asta, Petri Greiner ter Spomenki Valušnik, katerih otroci so zaradi bolezni drugačni. Med prejemniki je tudi bobnar skupine Elvis Jackson Marko Soršak - Soki za svoj prispevek h glasbenemu opismenjevanju.