Mina Markovič evropska podprvakinja

Uspeh slovenskega športnega plezanja na težavnostnem EP v Italiji sta dopolnila Janja Garnbret (4.) in Domen Škofic (5.).

Objavljeno
02. julij 2017 00.39
J. P.
J. P.

Campitello di Fassa - Slovensko športno plezanje se veseli novega izjemnega podviga, stopničk v ženski konkurenci na težavnostnem evropskem prvenstvu v Italiji. Izkušena Ptujčanka Mina Markovič je bila blizu ponovitvi predlanskega uspeha iz Chamonixa, ko je opravila z vso konkurenco, danes pa se je veselila srebrnega odličja, potem ko je morala v finalu premoč priznati zgolj izvrstni Belgijki Anak Verhoeven. Da je bilo veselje v slovenskem taboru še večje, je s četrtim mestom poskrbela komaj polnoletna Korošica Janja Garnbret, pred dvema letoma v Franciji srebrna.

Že v polfinalu se je nakazoval nov izjemen slovenski ekipni rezultat, saj si je Janja zagotovila drugo in Mina tretje izhodišče, od obeh je bila malenkostno prepričljivejša zgolj vidno razpoložena Verhoevnova. V finalu je Mina unovčila izjemne izkušnje in dobro pripravo pred sezono, odmislila bolečine v komolcu, ki so jo pestile zadnja dva tedna, in bila - v skrajšanem času plezanja z osmih na šest minut - druga najprepričljivejša med vsemi, bila pa je najstarejša finalistka. Veselila se je že svoje sedme kolajne s petega evropskega prvenstva, četrte težavnostne in četrte srebrne.

Enak finalni dosežek (35+) se je posrečil Avstrijki Jessici Pilz, ki pa je bila slabša v polfinalu, medtem ko je Garnbretova, z naskokom najboljša v včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih je obe smeri preplezala do vrha, vztrajala do enega oprimka manj (34+). Najstniški fenomen, sicer zmagovalka svetovnega pokala v minuli sezoni, je pred prvenstvom poudarjala, da zaradi nastopov na balvanskih preizkušnjah v težavnosti še ni optimalno pripravljena. Z naskokom najboljša Belgijka je v finalu vzdržala do 50. oprimka.

Tudi njen srčni izbranec Domen Škofic, ravno tako lanski dobitnik malega globusa v težavnosti, je na račun balvanov težavnosti posvetil precej manj treninga kot v preteklih sezonah, vseeno je danes v Italiji zasedel peto mesto (45), potem ko je v finale napredoval s sedmim polfinalnim rezultatom. Splezal je sicer še višje, a mu je že med nastopom potekel čas. S tem slovensko moško športno plezanje ostaja brez odličja v tej disciplini z evropskih prvenstev, medtem ko jih imajo dekleta zdaj v žepu devet. Skupaj je slovenska izbrana vrsta doslej na EP osvojila že 17 kolajn. Zmage se je zasluženo veselil Francoz Romain Desgranges, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, polfinalu in finalu (49).

IZIDI FINALA

Ženske

1. Anak Verhoeven (Bel) 50
2. Mina Markovič (Slo) 35+ (46)
3. Jessica Pilz (Avs) 35+ (45+)
4. Janja Garnbret (Slo) 34+
5. Salome Romain (Fra) 30

Moški

1. Romain Desgranges (Fra) 49
2. Adam Ondra (Češ) 47+ (47+)
3. Jakob Schubert (Avs) 47+ (45+)
4. Hannes Puman (Šve) 46
5. Domen Škofic (Slo) 45