Mina Markovič najboljša plezalka leta na svetu

Slovenska športna plezalka Mina Markovič je dobitnica prestižne nagrade La Sportiva Competition Award 2013.

Objavljeno
07. september 2013 12.33
jsu/mina
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Arco - Mina Markovič je najboljša športna plezalka leta na svetu! Odlična slovenska športnica je s svojimi uspehi prepričala mednarodno žirijo, sestavljeoa iz predstavnikov medijev ter novinarjev najvidnejših plezalnih revij in časopisov, in si prislužila prestižno nagrado La Sportiva Competition Award 2013.

Prejemike športno-plezalnega oskarja za tekmovalne dosežke so že osmič izbralu v Arcu, italijanskem srednjeveškem mestecu, ki leži ob severni obali Gardskega jezera. Pri izboru je žirija upoštevala uspehe na tekmovalnih stenah v letu 2012, ko je Markovičeva prepričljivo, že drugič zapored, osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti ter skupaj z uspehi v balvanskem plezanju drugič v karieri slavila tudi v seštevku kombinacije.

Markovičeva je bila za nagrado nominirana skupaj z Avstrijcema Angelo Eiter in Jakobom Schubertom. je že druga Slovenka s to nagrado: leta 2008 ga je prejela Maja Vidmar.

Hkrati so že osmič podelili tudi nagrado za posebne dosežke v športnem plezanju na naravnih plezališčih oziroma v skali. Že četrtič je nagrado Salewa Rock Award prejel sloviti češki plezalec Adam Ondra, ki je žirijo prepričal tudi v letih 2008, 2010 in 2011.

Izbor in podelitev je potekala na predvečer tradicionalnega tekmovalnega športno-plezalnega mitinga, rockmastra, na katerem se bodo najboljši športni plezalci danes pomerili v težavnosti, med njimi tudi Markovičeva. V nedeljo bodo na sporedu še balvani.