Mina Markovič svetovna podprvakinja

Najboljša slovenska športna plezalka ta hip se s SP v Španiji vrača s srebrom v težavnosti in bronom v kombinaciji.

Objavljeno
14. september 2014 22.51
eržen+SP plezanje, Mina Markovič
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Gijon - Ta hip najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič nadaljuje serijo vrhunskih dosežkov na preizkušnjah najvišje ravni. Šestindvajsetletna Ptujčanka, ki trenira v Škofji Loki, je namreč v španskem Gijonu postala svetovna podprvakinja v težavnosti, premoč je morala priznati edinole Južnokorejki Džain Kim. S tem je naša šampionka kombinacijskemu bronu torej dodala še težavnostno srebro.

V finalu pa ni bila edina Slovenka, saj sta ji družbo delala Maja Vidmar, ki je končala na petem mestu, in Domen Škofic, ki je v svojem krstnem finalnem nastopu na svetovnih prvenstvih zasedel četrto mesto in s tem izboljšal naš najboljši moški dosežek na težavnostnih tekmovanjih te ravni. Urban Primožič je obtičal v polfinalu na 14. mestu, zlatega odličja pa se je veselil Čeh Adam Ondra.

Za slovensko športno plezanje je to že drugo odličje z letošnjih svetovnih prvenstev, saj se je Jernej Kruder na balvanih prav tako okitil s srebrom. Doslej je edino zlato kolajno za vrat pred trinajstimi leti v Winterthurju dobila Martina Čufar, Vidmarjeva ima v vitrini dve težavnostni odličji bronastega leska, Markovičeva pa je kombinacijskemu bronu izpred treh let v Arcu dodala še letošnjega »dvojčka«.