Mina Markovič znova na zmagovalnem odru

V finalu tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Puursu je Mina Markovič osvojila 2. mesto.

Objavljeno
21. september 2013 16.56
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Puurs - Slovenska športna plezalka Mina Markovič je odlično formo pokazala tudi na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Puursu. V nocojšnjem finalu je znova stopila na stopničke, priplezala si je drugo mesto, pred sabo pa spustila le Južnokorejko Jain Kim.

V ženski konkurenci je Kimovi in Markovičevi na zmagovalnem odru družbo delala še Japonka Momoko Oda na tretjem mestu. Pri moških je slavil Avstrijec Jakob Schubert, drugi je bil Japonec Sači Ama, tretji pa Kanadčan Sean McColl. Drugi Slovenec v finalu Domen Škofic je osvojil končno deveto mesto.

Dvakratna branilka skupne zmage v svetovnem pokalu in dobitnica športno-plezalnega oskarja za tekmovalne presežke v minuli sezoni Markovičeva je na do sedaj izpeljanih treh tekmah vsakič stopila na stopničke in ni bila slabša kot druga. Na uvodni tekmi svetovnega pokala v Brianconu je bila druga, na avgustovski tekmi v Imstu pa je slavila prepričljivo zmago.

Trikrat zapored na stopničkah pa še vedno ni bilo dovolj za ohranitev vodstva v skupnem seštevku. S finalom belgijskega Puursa se je namreč spremenilo razmerje na vrhu. Južnokorejska športna plezalka Kimova (265) je po Brianconu, v Imstu je bila tretja, vpisala še drugo zmago ter le za pičlih pet točk v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitela Markovičevo (260), Francozinja Helene Janicot (163) na tretjem mestu lestvice zaostaja skoraj sto točk za 25-letno Ptujčanko.

Pri moških v skupnem seštevku vodi Ama (260) pred Špancem Ramonom Julianom Puigblanquejem (208) in Avstrijcem Schubertom (188). Najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici je Škofic na 11. mestu (92).

Čeprav so ostali brez finala, so se v polfinalu dobro odrezali tudi preostali trije Slovenci v Puursu. Klemen Bečan je tekmo končal na 13. mestu, Jure Raztresen je bil 15., Tina Šušteršič pa je zasedla končno 21. mesto.

Na sporedu je še pet preizkušenj, naslednja bo že konec prihodnjega tedna v ruskem Permu, zastor na sezono pa bo padel s tradicionalnim sklepnim dejanjem v Kranju 16. in 17. novembra.