Mina upa, da bo komolec zdržal

Plezanje: Ptujčanka Mina Markovič je bila edina finalistka, stara več kot 22 let.

Objavljeno
04. julij 2017 23.51
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Športno plezanje so si podredili mladi, telesno vrhunsko pripravljeni tekmovalci, ki ne prinašajo le svežega vetra, temveč tudi sveže pristope. Kar pa ni nujno zagotovilo za uspeh! Da veljajo tudi kilometrina in izkušnje, je s srebrom s težavnostnega EP v Campitellu di Fassi nazorno dokazala nepogrešljiva Mina Markovič.

Janez Porenta

Letošnjo težavnostno sezono si želi spraviti pod streho v celoti. Temu je prilagodila tudi celotne priprave, ki so bile nekoliko drugačne kot prejšnja leta: »Lani, denimo, sem bila morda nekoliko neodločena, kako se lotiti sezone. Letos je drugače, zanjo sem se pripravljala optimalno, saj sem želela že od začetka tekmovati, kot se spodobi. Po daljšem času sem kar veliko pozornosti posvetila balvanskemu plezanju – čeprav me potem na tekmah svetovnega pokala ni bilo –, in to iz enega samega razloga: spremembe pravila dovoljenega časa plezanja v (pol)finalu težavnostnih preizkušenj, ki je skrajšan z osmih na šest minut. Pričakovati je torej težke, bolj dinamične, intenzivne smeri, na katerih bo veliko odvisno od moči, zato sem temu posvetila precejšen del treninga. Pričakovanja glede spremembe smeri so se uresničila že na EP v Italiji, na katerem sem dobro izkoristila trud zimskih in pomladnih mesecev,« je poudarila v Sežani živeča Ptujčanka.

Za razliko od lanskega šampionskega para, Janje Garnbret in Domna Škofica, ki sta se v prvem delu sezone, tudi v luči priprav na olimpijski prvenec v Tokiu leta 2020, v celoti posvetila balvanskemu svetovnemu pokalu, pa Mina do odhoda v Italijo ni tekmovala. Prva tekma v sezoni je bila zanjo že tudi kar prvi vrhunec – težavnostno evropsko prvenstvo. Glede na to, da je na njem branila odličje najžlahtnejšega leska iz predlanskega Chamonixa, je morala formo, nekoliko nenavadno, načrtovati za začetek poletja. »Ni bil cilj zgolj EP, temveč tudi tekme, ki mu, ena za drugo, brez premora sledijo v naslednjem mesecu. Čakajo nas štiri preizkušnje svetovnega pokala in še svetovne igre, tako da se bo v zgolj enem mesecu zvrstilo pet tekem najvišjega svetovnega ranga. Tudi zato so bile priprave usmerjene tako, da bomo skušali iz tega meseca iztisniti največ, kolikor se da,« je prepričana evropska podprvakinja, ki je premoč priznala zgolj Belgijki Anak Verhoeven.

»Včasih mi je bilo za statistiko – koliko finalov, koliko kolajn se je nabralo in kakšnega leska so bile – malo mar. Zdaj, priznam, se je tega nabralo že toliko, da mi je, iz gole radovednosti, postalo zanimivo. Srebro iz Campitella kotira zelo visoko, saj je konkurenca vse bolj neizprosna in se sunkovito dviga, prihajajo mlajše tekmovalke, ki so res vrhunsko pripravljene,« priznava Markovičeva, ki je bila z 29 leti z naskokom najstarejša finalistka. Z izjemo nje v osmerici, ki se je borila za kolajne, ni bilo tekmovalke, ki bi bila starejša od 22 let, starostno povprečje finalistk je bilo 20,4 leta, brez nje pa zgolj 19,1 leta. Najmlajša, domača tekmovalka prihodnosti Laura Rogora, šteje rosnih 16 pomladi. V svetovnem pokalu bo nekoliko drugače, neuničljiva Korejka Džain Kim, ki je vsako leto znova pri vrhu, je stara 28 let.

Pri moških je s 34 leti že pravi veteran Francoz Romain Desgranges, ki je na EP še enkrat opravil s konkurenco. Mina je bila njegovega uspeha nadvse vesela: »Z Romainom sva res primerka stare plezalne šole, ki je morala med kariero že spreminjati slog plezanja, zato smo starejši tekmovalci tudi bolj dovzetni za novosti.« Sama bo ob olimpijskem krstu v Tokiu tudi že krepko v tridesetih, zato tako dolgoročnih načrtov ne kuje, če pa ji bo zdravje služilo, bo skušala pod streho spraviti še nekaj polnih sezon. Letošnja je imela sicer nekoliko manj ljubo uverturo, saj je Ptujčanka dober teden dni pred EP začutila bolečine v komolcu, ki »valujejo« in se spet pojavijo, ko že misli, da so odpravljene. »Upam torej, da mi bo komolec dobro služil vso sezono, sicer pa vsaj ta mesec,« poudarja Markovičeva, ki se je v Campitellu di Fassi preizkusila tudi v hitrosti, ki je ena od treh disciplin olimpijske kombinacije. Zaradi napačnega štarta je bila uvrščena povsem pri repu razpredelnice.