Misel na kolajno bi najraje zaklenil v omaro

Premor pred SP ni idealen, a Benjaminu Savšku to že na lanskem SP ni prekrižalo načrtov.

Objavljeno
15. september 2014 11.20
Benjamin Savšek Tacen 10.5. 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Posamična zmaga iz svetovnega pokala je za slalomista Benjamina Savška gotovo pomemben kapital pred sredinim začetkom SP, a zanj bo vseeno najbolj pomembna zmaga ogrevalnega obdobja za vrhunec sezone, če bo odmislil željo po kolajni. Spada namreč v ožji krog favoritov.

Na vroči seznam ga uvršča bera na dosedanjih letošnjih tekmah, saj se je do finala svetovnega pokala v Augsburgu potegoval za odličje v skupnem seštevku. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc je tedaj, denimo, stavil na to, da mu ne more uiti, tako prepričan je bil v najboljšega slovenskega kanuista zadnjih let. A prav finale se je na koncu izkazal za njegovo edino črno liso v letu 2014, saj je končal šele kot 29. in z zanesljivega brona zdrsnil na 5. mesto. »Po drugi strani mi je to, da se mi nastop ni izšel, dalo dodatni zagon, saj zdaj ves čas razmišljam, da moram to popraviti in iščem pravo pot,« pravi Ljubljančan, ki je sicer sijajno veslal skozi pomladno-poletni del, EP je odprl s 6. mestom, potem pa prvič v karieri dobil domačo tekmo v Tacnu, temu dodal še 3. mesto v Pragi in 4. v Seu d'Urgellu.

Največja neznanka je, kako se bo odzval po več kot mesecu tekmovalnega premora, ki je rakasta rana slalomskega tekmovalnega sistema. Prvi takšen preizkus je letos odlično prestal, šest tednom brez nastopa na najvišji ravni med junijsko Prago in Seu d'Urgellom v začetku avgusta ga na videz ni zamajalo niti v telesni niti psihološki pripravljenosti, saj je pod Pireneji končal kot četrti. A vseeno nerad priznava, da mu takšne tekmovalne luknje niso najbolj ljube, se pa nanje tudi ne jezi, saj ne želi trošiti energije in osredotočenosti. Mu torej pomanjkanje štartov od 15. avgusta lahko na pot prinese kakšno past?

»Kakšno že, saj je vsekakor bolje, da si ves čas v ritmu in vmes nisi brez tekem. V tem primeru se moraš namreč v glavi povsem na novo pripraviti na spopad z najboljšimi, nisi niti prepričan, kaj od njih lahko pričakuješ, saj se v takem obdobju lahko marsikaj spremeni. Po drugi strani sem v letih, ko sem se naučil osredotočiti nase in vse bom naredil, da pridem do dobrega rezultata. Tudi k želji po kolajni mi misli že kdaj uidejo in to je moja najšibkejša točka. Ne smem si dovoliti, da bi želje postale obremenitev, marveč se brzdam in poskušam osredotočiti nase,« je Savšek prepričan, da bo konkurenca podobno ostra kot lani, ko je priveslal do premiernega brona v karieri in z njim logično nadaljeval uspešno zgodbo z EP 2012.

Kljub temu se pred potjo v ZDA ni odločil štartati še na mednarodni tekmi v Bratislavi kot peščica drugih slovenskih slalomistov. Ocenil je, da bi mu to vendarle preveč načelo telesne moči, saj je bila tekma le nekaj dni pred odhodom v ZDA, kjer so se vsi po vožnji do Münchna, večurnem letu in triurni poti s kombijem spopadli še s časovno razliko.

»Po svetovnih pokalih sem si namenoma vzel štiri dni premora, da sem se spočil, očistil misli in začel graditi proti SP. Dejstvo je, da imamo do prve tekme, kvalifikacij, skoraj 14 dni treningov na prizorišču in to je dovolj časa, da se povsem pripraviš. Ker gre za oddaljeno prizorišče, tudi nihče ne bo v prednosti, vsi slalomisti bomo opravili podobno količino treningov, zato bo v ospredju predvsem pomembnost nastopa brez napak,« je prepričan Savšek.