Mitja Petkovšek po katarzi na SP na novo zaživel

Od danes do nedelje v Osijeku tekma svetovnega pokala, na kateri bo nastopilo tudi devet Slovencev.

Objavljeno
04. november 2011 15.30
Posodobljeno
04. november 2011 15.35
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Gimnastična sezona se je v veliki meri končala, saj so telovadci prejšnji mesec opravili s svetovnim prvenstvom, evropski so se že spomladi borili tudi za naslove stare celine. Ostajajo le še manjše tekme, na katerih bo konkurenca seveda močno oslabljena. Od danes do nedelje bo Osijek gostil svetovni pokal ravni B – tudi z devetimi Slovenci.

Svetovno prvenstvo v Tokiu se je za slovenske telovadce (moške) končalo z velikim razočaranjem, saj se niso z Daljnega vzhoda vrnili le brez kolajne, ampak tudi brez olimpijske kvote, z razpletom pa so se soočili na različne načine. Predvsem Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj, ki sta bila naša glavna aduta na Japonskem, a je prvi končal že v kvalifikacijah, drugi je v finalu padel z orodja.

Čeprav je Bertoncelj takoj po spodrsljaju na SP zvenel še poln elana za sklepni del sezone, je po vrnitvi domov (pričakovano) za njim prišlo vso razočaranje in posledično padec motivacije. Za nameček je še zbolel in imel velike težave z žulji na rokah. Tako je tudi odpovedal nastop na mednarodni tekmi v Szombathelyu minuli konec tedna, ki ga je sprva načrtoval.

»Povedano po resnici se že dolgo nisem počutil tako slabo. Ne le, da ni motivacije, name so se spravile še druge težave, zato lahko, če sem iskren, tokrat več pričakujete od drugih, saj so bolje pripravljeni. Potrudil se bom, saj sem profesionalec, a prav veliko ne bi obljubljal,« je bil odkrit Bertoncelj, ki je na konju z ročaji šele na sredinem treningu prvič po SP izvedel celotno sestavo z izhodiščno oceno 16,500, kar pa je tudi edina stvar, iz katere je lahko črpal vsaj malce optimizma.

»V tem stanju, v kakršnem sem, se tudi vprašam, ali je vse to sploh potrebno. Med najboljšo trojico bom v skupnem seštevku v vsakem primeru, ali bom prvi ali drugi, pa prav veliko ne pomeni,« dodaja Gorenjec, ki bo imel za nameček precej močno konkurenco. Poleg domačih adutov Roberta Seligmana in Filipa Udeta je na seznamu prijavljenih tudi svetovni prvak Madžar Krisztian Berki, pa njegov rojak Vid Hidvegi, sicer četrti iz Tokia, Kitajec Zhang Hongtao itd.

Povsem drugačen pa je utrip pri Petkovšku. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi nekdanjemu večkratnemu svetovnemu in evropskemu prvaku na bradlji razplet SP vzel vso voljo, a zgodilo se je prav obratno. Lahko bi rekli, da se je – navkljub neizpolnjenemu cilju – iz Tokia vrnil kot prerojen in poln energije, želje, navdušenja, kot da bi šele začenjal svojo športno pot. Zagnano se je lotil tudi učenja novih prvin. V veliki meri je seveda za to »krivo«, da mu ni treba več vaditi na krogih in preskoku, kar pomeni, da tudi močnih bolečin v ramah ni več. Njegov zagon je tako velik, da je celo nastopil na tekmi na Madžarskem, kjer je zanesljivo zmagal, saj prave konkurence pač ni imel.

»Počutje v primerjavi s tistim pred SP je neprimerljivo. V Tokiu sem doživel katarzo in po prvenstvu na novo zaživel. Če si sposodim priljubljen izraz iz ekonomije: tako kot nepremičninski trg sem bil tudi jaz v krču, zdaj pa se je le-ta sprostil. Ni več psihične obremenitve, telesna je veliko manjša. Zdaj spet treniram samo na bradlji, kar pomeni, da lahko znova nadzorujem svoje gibe. V bistvu sem navdušen, da lahko telovadim, uživam na treningu in z motivacijo nimam prav nikakršnih težav. Posebej ker sem se ob ogledu finala SP prepričal, da sem še vedno konkurenčen za najvišja mesta, kar je bil največji dvom,« pravi Petkovšek, ki tudi tokrat pričakuje, da bo njegov najhujši tekmec Kitajec Wang Guanyin.

Poleg Bertonclja in Petkovška bodo od Slovencev v današnjih kvalifikacijah (finali bodo jutri in v nedeljo) nastopili še Alen Dimic, Rok Klavora in Žiga Saksida ter Saša Golob, Ivana Kamnikar, Fiona Novak in Teja Belak, medtem ko je morala Adela Šajn zaradi bolezni pot na Hrvaško odpovedati.