Mo Farah evropski atlet leta

Evropska atletska zveza (EAA) je za najboljšega atleta leta razglasila tekača Mo Faraha, olimpijskega prvaka na 5 in 10 km.

Objavljeno
05. oktober 2012 15.13
OLY-2012-ATHLETICS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
London - Britanec Mo Farah je drugo leto zapored najboljši atlet v Evropi. Za britanskim srednjeprogašem, ki je na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu osvojil zlati kolajni v tekih na 5000 in 10.000 metrov, sta se uvrstila francoski skakalec s palico Renaud Lavillenie in njegov rojak - sprinter Christophe Lemaitre.

V Somaliji rojeni Farah je drugi športnik v zgodovini evropske atletike, ki je bil dvakrat zapored imenovan za najboljšega atleta na stari celini. Pred njim je dvakrat zapored zmagal švedski troskokaš Christian Olsson v letih 2003 in 2004.

Jessica Ennis atletinja leta

V izboru za najboljšo atletinjo leta je zmagala olimpijska prvakinja v sedmeroboju Jessica Ennis. Britanka je v glasovanju evropskih nacionalnih zvez za najboljšo atletinjo prepričljivo zmagala pred olimpijsko prvakinjo v skoku v višino Rusinjo Ano Čičerovo ter zmagovalko v metu kopja Čehinjo Barboro Špotakovo.

Poleg nacionalnih evropskih atletskih zvez so glasovali še navijači, novinarji ter posebna komisija strokovnjakov.

Iz evropske zveze so še sporočili, da bodo najboljšega atleta leta objavili v petek. Nagrade bodo podelili 13. oktobra na Malti.