Močno presegli domači izkupiček

Slovenski telovadci prvi dan v Osijeku do petih finalov

Objavljeno
18. maj 2017 23.35
Saša Verčič
Saša Verčič
Osijek – Precej bolje kot v Kopru so z uvodnim dnem kvalifikacij slovenski telovadci opravili na tekmi svetovnega izziva v Osijeku. Doma sta si finale skupno zagotovila le dva, tokrat že peterica – Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic, Teja Belak in Tjaša Kysselef –, danes pa bo na sporedu še preostanek kvalifikacij.

Konkurenca se je sicer v primerjavi s koprsko tekmo nekoliko premešala, zanimivo pa, da sta brez največjih tekmecev ostala naša najboljša telovadca, Bertoncelj na konju z ročaji in Belakova na preskoku. Krisztian Berki je namreč zadnji hip odpovedal nastop in kot vzrok navedel utrujenost, medtem ko se je Rebeca Andrade, na preskoku zmagovalka na Obali, pritoževala nad bolečino v nogi, a izpustila je le to orodje, v kvalifikacijah dvovišinske bradlje pa je nastopila. To je izkoristila Belakova in tokrat zasedla 2. mesto, pri čemer je prvi skok izvedla nekoliko slabše, s prestopom, drugega pa zelo dobro. Z oceno 14,000 je zaostala le za zdaj že dobro znanko Boglarko Devai (14,125). Tudi Madžarka bi bila v jutrišnjem finalu lahko dosegljiva, vsekakor pa je na dosegu roke več kot 3. mesto, na katerega je letos Teja kar abonirana. Po razočaranju na domači tekmi, na kateri je za las ostala brez finala, je kvalifikacije na Hrvaškem uspešno opravila tudi Tjaša Kysselef (4.; 13,675), kar pomeni, da ima Slovenija na tem orodju – po Bakuju in Dohi – spet dve finalistki.

Pri moških je bil od naših telovadcev pričakovano najvišje Bertoncelj, ki je bil na konju tretji, a rezerv ima še veliko, saj se je predstavil z lažjo sestavo, za nameček se mu je proti koncu v nastop prikradla napaka, ki ga je stala treh ali petih desetink točke. Finale bo seveda povsem druga zgodba, s težjo sestavo in lažjo konkurenco kot v Kopru, pri čemer je drugouvrščeni na slovenski tekmi Zoltan Kallai včeraj dvakrat padel s konja in seveda zaostal za osmerico. Kvalifikacije pa je dobil domačin Robert Seligman. »Tekma brez Berkija je seveda veliko lažja, še vedno pa bo v finalu potrebna sestava brez napake. Mislim, da se bova zdaj za zmago udarila s Seligmanom,« razmišlja Bertoncelj. V finalu bo na bradlji nastopil tudi Alen Dimic (6.; 13,800), na parterju pa prvič letos Rok Klavora, ki se je že sprijaznil, da je obstal v kvalifikacijah, saj je pri eni diagonali skorajda padel, a je imel srečo, da so napake delali tudi tekmeci. Na koncu je bil sedmi (13,550).

Brez finala so ostali Žiga Šilc na parterju (22.), Jure Pavlica na konju (30.) in Lucija Hribar na dvovišinski bradlji (13.), danes pa bodo v Osijeku še kvalifikacije na krogih, preskoku in drogu pri moških ter na gredi in parterju pri ženskah. Od Slovencev bodo nastopili Dimic ter Hribarjeva in Adela Šajn.