Mohorič kolesaril na robu svojih zmožnosti in postavil nov mejnik

Slovenski kolesar Matej Mohorič je na SP v kronometru med mladinci osvojil srebrno kolajno.

Objavljeno
17. september 2012 12.59
Posodobljeno
17. september 2012 13.06
CYCLING/
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Valkenburg - Slovenski kolesar Matej Mohorič je na svetovnem prvenstvu v Valkenburgu v kronometru med mladinci osvojil srebrno kolajno in tako postavil nov mejnik slovenskega kolesarstva. Na 26,6 kilometra dolgi progi je zaostal le za Norvežanom Oskarjem Sndsenom, ki ga je premagal za sedem sekund. Kot še piše STA, je tretje mesto z zaostankom 11 sekund zasedel Nemec Maximilian Schaschmann.

To je največji slovenski uspeh v tej kategoriji, doslej v vožnji na čas na svetovnih prvenstvih mladincev Slovenija še ni imela kolajne, imela pa je dve v cestni vožnji, bronasto odličje imata v svojih vitrinah Bogdan Fink in Simon Špilak.

»Srebro je za nas kot zlato. Vedeli smo, da je Matej odlično pripravljen, a prav tako smo vedeli, da potrebuje nekaj sreče, predvsem pa dobro dnevno formo. Še nikoli nismo imeli tako vročega predstavnika. Začel ni najbolje, po prvem vmesnem času smo bili malce zaskrbljeni, nato pa je steklo. Zaostanek za zlatom je sicer majhen, a smo zadovoljni, ne najdem druge besede kot fenomenalno,« se je na cilju zahtevne proge smejalo selektorju mladinske reprezentance Andreju Cimpriču.

Član kranjske Save, sicer bronast z letošnjega evropskega prvenstva v Goesu (tokrat je premagal oba, ki sta bila na EP boljša), se na začetni ravnini ni znašel, ni našel pravega ritma, a ko so se začeli vzponi je pokazal tisto, zaradi česar je bil v ožjem krogu favoritov. Odlično je odvozil tudi spuste in zavoje, tako da je v tekmi majhnih razlik prišel do srebra.

Mohorič ves čas kolesaril na robu svojih zmožnosti

»Občutki so fantastični, še vedno komaj verjamem, da mi je uspelo. S svojim nastopom sem povsem zadovoljen, ves čas sem kolesaril na robu svojih zmožnosti. Proga mi je ustrezala, bil sem povsem miren, moja taktika je bila, da vozim enakomerno skozi vso progo. Drugi so imeli drugačno taktiko, toda videlo se je, komu je uspela,« se je smejalo Mohoriču, ki pa ne bo imel časa za proslavljanje, saj je tudi v nedeljski cestni preizkušnji v krogu favoritov: »V cestni preizkušnji imamo prav tako visoke cilje. Za regeneracijo je dovolj časa, po mojem bomo še trenirali. Na cesti bomo neobremenjeni, poskušali pa bomo še kaj narediti.«

Drugi slovenski predstavnik David Per je zasedel 20. mesto, za najhitrejšim je zaostal minuto in šest sekund.

Med mlajšimi člani brez slovenskega uspeha

Popoldne sta v kronometru nastopila še slovenska kolesarska reprezentanta do 23 let, a se nista niti približala dosežkoma mladincev. Klemen Štimulak in Mark Džamastagič sta po 36 kilometrih boja z uro zasedla 40. oziroma 44. mesto, prvi je zaostal štiri minute in 13 sekund, drugi pa še 16 sekund več.

Niz neevropskih zmag v tej disciplini in v tej kategoriji je prekinil Rus Anton Volobjev, ki je progo (vsak kronometer na SP ima drugo traso) prevozil v 44 minutah in devetih sekundah, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Avstralca Rohan Dennis in Damien Howson, rojaka lanskega prvaka Luka Durbridgea, zaostala sta 44 oziroma 51 sekund.

SP v Valkenburgu, kronometer, mladinci:

1. Oskar Svendsen (NOR) 35:34
(povprečna hitrost: 44,857 km/h)
2. Matej Mohorič (Slo) +0:07
3. Maximilian Schachmann (Nem) 0:11
4. Alexander Morgan (Avs) 0:12
5. Mathias Krigbaum (Dan) 0:13
6. Nathan Van Hooydonck (Bel) 0:19
7. Brent Luyckx (Bel) 0:20
8. Mads Schmidt (Dan) 0:21
9. Ryan Mullen (Irs) 0:26
10. T.j. Eisenhart (ZDA) 0:26
...
20. David Per (Slo) 1:06

Mlajši člani (do 23 let):

1. Anton Vorobjev (Rus) 44:09
(povprečna hitrost 48,9 km/h)
2. Rohan Dennis (Avs) +0:44
3. Damien Howson (Avs) 0:51
4. Lasse Norman Hansen (Dan) 0:53
5. Rasmus Christian Quaade (Dan) 1:03
6. Marlen Zmorka (Ukr) 1:09
7. Rasmus Brandstrup Sterebo (Dan) 1:25
8. Jasha Sutterlin (Nem) 1:29
9. Sergej Černetski (Rus) 1:38
10. Tom Dumoulin (Niz) 1:41
...
40. Klemen Štimulak (Slo) 4:13
44. Mark Džamastagič (Slo) 4:29