Mohorič: Ponovitev uspeha prihodnje leto? Čudeži se dogajajo!

Selektor Martin Hvastija: Matej je na koncu postavil piko na i, kar je nagrada za vse opravljeno delo.

Objavljeno
27. september 2013 21.58
Italy Road Cycling Worlds
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Firence - Slovenski kolesar Matej Mohorič je novi svetovni prvak na cestni dirki med mlajšimi člani. V prelomnih trenutkih je, kot je povedal za STA, »začutil mravljince in šok adrenalina«.

»Med dirko sem razmišljal, ali gremo res vsi bolj počasi, ker proga ni bila tako težka. Nisem vedel, kaj naj si mislim. Zdaj, ko imam merilec moči na kolesu, sem videl, da so številke enake kot na vseh ostalih preizkušnjah. Naši fantje so naredili odlično delo, ekipa je delovala fenomenalno. Ne morem ji očitati ničesar,« je po veličastni zmagi in osvojenem naslovu svetovnega prvaka razmišljal 18-letni član kranjske Save.

»Sem človek, ki lahko ohrani mirno kri in hladno glavo. Prepustil sem se toku. Ko sva ostala z Julianom Alaphilippom sama, sem mislil, da je močnejši, kot je bil pred tremi tedni na etapni dirki Tour de l'Avenir v Franciji, kjer je zmagal v etapi, jaz pa sem bil drugi. Zato sem danes preprosto mislil, da 'blefira', da spet igra partijo pokra ali igro na srečo. Ali naju ujamejo, imel je namreč močno ekipo za sabo, ali pa bo zmagal dirko - takrat sem se že sprijaznil z dejstvom, da bom drugi. Prvo leto sem v tej kategoriji, drugo mesto bi bil super rezultat, potem pa sem naenkrat na vrhu klanca pogledal nazaj in ni ga bilo več za mojim kolesom. Bil sem presenečen, obenem pa sem začutil po telesu mravljince in šok adrenalina, nakar sem samo še dal glavo dol in odpeljal 'kronometer' do cilja. Neverjetno, res,« je strnil vtise Mohorič.

Mladenič, ki bo oktobra dopolnil 19 let, je vpisal poseben podvig, kot prvi je že v krstnem nastopu med mlajšimi člani postal tudi prvak v tej konkurenci, ki pa jo bo kmalu tudi zapustil. Po koncu sezone se bo namreč preselil med profesionalce k italijanskemu moštvu Cannondale. Mavrično majico zmagovalca bo tako nosil le en mesec: »Smola, ki pa ji ne pravim smola. Vedno imam rad prestope v višjo kategorijo. Kot če bi igral igrico na računalniku in bi imel celo življenje nastavljeno na najlažjo zahtevnost - to mi ne bi predstavljalo izziva. Vem, da bo prihodnje leto skoraj nemogoče, da ta uspeh ponovim, ali pač? Čudeži se dogajajo.«

Zelo zadovoljen je bil tudi slovenski selektor Martin Hvastija: »Po kronometru smo bili vsi razočarani, kako slabo ga je odpeljal. A mi je Matej rekel, naj ne skrbim, češ da mu na klanec gre. Nisem vedel, ali naj se mu smejim ali naj mu verjamem, ampak na tistem kronometru klancev, razen dveh nadvozov, res ni bilo. Očitno je imel prav. Vesel sem, da je cela ekipa naredila tisto, kar smo se dogovorili, kar je sicer v kolesarstvu ponavadi samo teorija. Tokrat se je res izšlo do zadnje pike, kljub bolezni Luke Pibernika, ki je odstopil pred prvim krogom. Moram reči, da so bili fantje perfektni in Mohorič je na koncu postavil piko na i, kar je nagrada za vse opravljeno delo.«

V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako je Matej Mohorič prišel do naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani.