MOK bo hranil Armstrongov olimpijski bron

Mednarodni olimpijski komite bronaste kolajne, ki si jo je priboril Lance Armstrong na OI 2000, ne bo posredoval drugemu kolesarju.

Objavljeno
02. oktober 2013 17.00
IOC Armstrong Medal Olympics
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA
Lozana - Bronasta olimpijska kolajna, ki so jo zaradi kršitve protidopinških pravil odvzeli padlemu ameriškemu kolesarskemu šampionu Lanceu Armstrongu, bo poslej shranjena v skladišču Mednarodnega olimpijskega komiteja na sedežu organizacije v švicarski Lozani.

Prav v teh dneh se je namreč končala saga s predajo odvzetega odličja. Mednarodni olimpijski komite je januarja Armstrongu, ki prestaja doživljenjsko prepoved udejstvovanja v športu zaradi zlorabe prepovedanih poživil, odvzel bronasto kolajno, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju v cestnem kronometru. Mok je zahteval, da Armstrong po priznanju dopinških grehov vrne odličje, vendar pa je Teksašan to več mesecev prelagal. Pred dvema tednoma se je vendarle odločil, da bo izročil odličje, ki mu po pravilih krovne olimpijske organizacije ne pripada več. Najprej je odličje poslal ameriškemu olimpijskemu komiteju (Usoc), ki je kolajno posredoval naprej na švicarski sedež mednarodne olimpijske družine.

»Kolajna je končno pri nas. S tem se je tudi končalo to žalostno poglavje,« je izjavil tiskovni predstavnik Moka Mark Adams. Mednarodni olimpijski komite se je sicer odločil, da kolajne ne bodo izročili naslednje uvrščenemu športniku na seznamu.

Olimpijsko posamično preizkušnjo na čas je leta 2000 v Sydneyju dobil Rus Vjačeslav Jekimov, drugi je bil Nemec Jan Ullrich, ki je sicer tako kot tedaj tretji Armstrong po nizu obtožb letos priznal uporabo krvnega dopinga, potem ko so ga leta 2012 spoznali krivega kršitve protidopinških pravil ter mu izbrisali vse dosežke po maju 2005. Olimpijska kolajna je tako še vedno Nemčeva. Za ameriškim kolesarjem se je uvrstil Španec Abraham Olano, ki je bil prav tako vpleten v škandal, ko je preiskava francoskega senata odkrila, da je na sloviti dirki po Franciji (Tour de France) oddal sumljiv vzorec, ki je pokazal uporabo prepovedanega dopinga Epo.

Olano je sicer zanikal uporabo dopinga. Sum o uporabi krvnega dopinga pa je padel tudi na takratnega šampiona Toura Marca Pantanija in drugouvrščenega Ullricha.