MOK bo jutri dobil devetega predsednika

Mednarodni olimpijski komite bo jutri dobil novega predsednika, devetega v zgodovini.

Objavljeno
09. september 2013 17.52
OLY-IOC-MEETING-ARGENTINA
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Buenos Aires - V Buenos Airesu bodo jutri ob 16. uri potekale volitve devetega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka), 90 minut kasneje pa bo dokončno jasno, kdo bo nasledil zdajšnjega predsednika Jacquesa Roggeja.

Za mesto predsednika Moka se poteguje šest kandidatov, in sicer 59-letni pravnik Nemec Thomas Bach, Ukrajinec Sergej Bubka, z 49 leti najmlajši kandidat, med katerimi pa ima daleč največje športne uspehe, šestdesetletni portoriški bančnik Richard Carrion, ki ima tudi državljanstvo ZDA, Singapurec Ser Miang Ng, 64-letni diplomat in poslovnež, Švicar Denis Oswald, 67-letni pravnik in nekdaj bronasti olimpijec v veslaškem četvercu, ter 66-letni Tajvanec Ching-Kuo Wu, arhitekt po poklicu.

Za novega predsednika olimpijskega gibanja bo lahko glasovalo 96 članov MOK-a, tako da bo za izvolitev v prvem krogu potrebna večina 49 glasov.

Med kandidati tudi Bubka

Nekdanji vrhunski atlet Ukrajinec Sergej Bubka je bil 28. maja zadnji, ki je potrdil svojo kandidaturo. Bubka je najmlajši kandidat in je na svoji športni poti med drugim osvojil zlato olimpijsko kolajno za Sovjetsko zvezo v Seulu 1988 in sodeloval tudi na igrah 1992, 1996 in 2000. Šestkratni zaporedni svetovni prvak je postavil 35 svetovnih rekordov, tako na prostem kot v dvorani. S 6,14 m (na prostem) in 6,15 m (v dvorani) je še vedno aktualni svetovni rekorder. Sedaj je podpredsednik Mednarodne atletske zveze, član Moka in predsednik Ukrajinskega olimpijskega komiteja. Mladost in kratko delovanje v organih Moka naj bi bili njegovi šibki plati.

Bach z najbogatejšimi izkušnjami

Thomas Bach, nekdanji sabljač, je olimpijsko zlato osvojil z ekipo v floretu leta 1976. Sedaj je predsednik Nemške športne zveze, leta 2012 je postal podpredsednik Moka in je tudi predsednik pritožbenega dela Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport ter je bil vodja neuspešne kandidature Münchna za zimske OI leta 2018. Kandidat z bogato športno funkcionarsko biografijo velja za najizkušenejšega med šesterico. Vseskozi je zagovornik športnikov in njihovih pravic, zavzema se za omejitev stroškov iger, pri čemer naj bi te postale bolj dostopne za številna mesta po svetu. Nekoliko je njegovo kandidaturo zasenčilo poročilo o sistematični zlorabi dopinga v zahodni Nemčiji, čeprav je bil prav on tisti, ki je zahteval preiskavo dogodkov.

Oswald bi zmanjšal število obstoječih disciplin

Denis Oswald na kot veslač nastopil na OI leta 1968, ko je v četvercu osvojil bron, ter 1972 in 1976. Od leta 1989 do nedavnega je bil predsednik Mednarodne veslaške zveze, leta 1991 je postal član Moka, devet let pozneje pa član IO Moka. Zaradi svoje relativne starosti ne spada med favorite. Zavzema se za vključevanje novih športnih panog v olimpijski program ob hkratnem zmanjševanju obstoječih disciplin. Ne govori veliko o sebi. Najraje dolge ure predava o pravu, pravi, da največ štejejo dejanja.

Bo vodenje prvič prevzel Azijec?

Tudi diplomat Ser Miang Ng je, tako kot Bach, eden od podpredsednikov Moka. Leta 1949 je bil rojen na Kitajskem, od koder je še istega leta njegova družina prebegnila v Singapur. V dijaških in študentskih letih je bil jadralec, po številnih funkcijah v športu pa je leta 2005 postal prvi azijski član IO Moka. Je brez vidnejših športnih dosežkov, kljub svoji priljubljenosti v Moku pa za razliko od Bacha ali Carriona nima velikega vpliva. Deluje kot veleposlanik Singapurja na Norveškem, pred tem je služboval na Madžarskem, zato dobro pozna tudi evropske vidike. Zase meni, da je nastopil čas, ko bi vodenje krovne olimpijske organizacije lahko prvič v zgodovini prevzel Azijec.

Carrion brez tekmovalne zgodovine

Richard Carrion, bančnik, je doma iz Portorika. Član Moka je od leta 1990 in je v njem sedaj predsednik finančne komisije, član IO Moka pa je od leta 2004, leta 1987 pa je prevzel vodenje Olimpijskega komiteja Portorika. Moku je že izposloval številne pogodbe, ki so krovni olimpijski organizaciji navrgle milijarde dolarjev. Čeprav je predsednik zelo vplivne finančne komisije, je brez športne tekmovalne zgodovine, zato velja le za sodelujočega v kandidaturi.

Še manj vpliva in možnosti za izvolitev ima Ching-Kuo Wu, arhitekt po poklicu, je bil v mladosti košarkar, v športu pa se je uveljavil kot predsednik Mednarodne zveze amaterskih boksarjev in je od lani član IO Moka Član krovne olimpijske organizacije je od leta 1988. Velja za šarmantnega, ki kljub letom izžareva veliko energije. Je velik ljubitelj muzejev in bi rad povsem spremenil olimpijski svet.