Možen razplet je nakazal tudi Mohorič

Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu bo jutri potekala moška cestna dirka, na kateri bo slovenski adut Jani Brajkovič.

Objavljeno
28. september 2013 09.54
Ljubljana 26.6.2012,Grega Bole, Jani Brajkovic in Borut Bozic pred dirko po Franciji foto: Tomi Lombar
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Firence – V zadnjih letih so se dirke profesionalcev končale tako, kot so se dirke mlajših članov do 23 let. Po izjemni zmagi Mateja Mohoriča se vsi sprašujejo, kdo je sposoben narediti takšno predstavo, kot jo je mladi Slovenec.

Tako prepričljivega posameznika, kot je Mohorič, med elito ni. Toda drži, da profesionalci dirkajo drugače kot mlajši člani. Po zmagovalnem slogu je Mohoriču med aktualnimi kolesarji podoben velemojster najtežjih klasik Fabian Cancellara, ki na stavnicah pred nedeljsko dirko najbolje kotira. Sicer pa so med favoriti še Slovak Peter Sagan, Italijan Vincenzo Nibali, Španec Alejandro Valverde in branilec naslova iz Belgije Phillip Gilbert. »Mohoričevo kolesarjenje je bilo izjemno. Cancellara je zagotovo sposoben enakega podviga, vprašanje pa je, če bodo Italijani in še zlasti Španci kolesarili v njegovem ritmu. Menim, da bo dirka v zadnjih krogih prava živčna vojna. V naši ekipi je Jani Brajkovič edini, ki lahko na selektivnem klancu ostane med najboljšimi. Naredili bom vse, da ga pripeljemo spočitega v zaključek in nared za bitko z velemojstri klasik,« kapetan slovenske reprezentance Borut Božič verjame, da bo v igri velikih slovenska reprezentanca dokazala, da se lahko vključi v bitko za kolajne. Mož iz ozadja bo po Vuelti dobro pripravljeni Grega Bole, ki bo čakal na razplet, kakršnega načrtujejo Italijani.

Po sestavi reprezentance sodeč prvi adut domačinov ne bo Nibali, ki je v bitki za zmago na Vuelti izgubil veliko moči, marveč Filippo Pozzato. Selektor Paolo Bettini, ki se mu trese stolček, ker v treh letih ni osvojil kolajne, preigrava mnoge taktične različice. Da bo glavni igralec vendarle Pozzato, pa pove dejstvo, da so v ekipi »azzurrov« kar štirje njegovi pomočniki. Italijani bodo zagotovo navili ritem do roba zmogljivosti, da bi preprečili napade in pripeljali v zaključek skupino, ki bo preživela zadnjo selekcijo na manjšem, a izrazito strmem vzponu dobrih šest kilometrov pred ciljem. Športni direktor Astane Gorazd Štangelj je včeraj sam prevozil 6-kilometrski klanec. Prepričan je, da Cancellari, Saganu in Pozzatu ne bo povzročal preglavic, toda le, če ne bo pospeševanj.

V najbolj čudnem položaju so Španci, ki imajo na papirju daleč najmočnejšo reprezentanco. Premorejo pet mož, ki bi lahko bili kapetani – Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Alberto Contador, Luis Leon Sanchez in Daniel Moreno. Selektor Javier Minguez je za prvega moža določil Valverdeja, a tudi on ni povsem prepričan, ali je štirikratni nosilec kolajn na svetovnih prvenstvih pravi adut. Valverde se namreč pritožuje, da ima še vedno težke noge od Vuelte. Španski adut v Firencah bodo izmenični napadi, Italijani in Švicarji pa bodo naredili vse, da jih onemogočijo. Toda Mohorič je pokazal, kje lahko svetovni prvak odloči dirko – na spustu. V tej prvini je resda najmočnejši Nibali, enako pogumen pa je tudi Brajkovič.