Dzemski: Možnosti so do 30-odstotne

Dirk Dzemski: Da le ne bi bilo Zavčeve prebite arkade.

Objavljeno
24. november 2015 19.35
Miha Šimnovec, Miami
Miha Šimnovec, Miami

Miami – Nemški trener Dirk Dzemski, ki nad slovenskim boksarskim asom Dejanom Zavcem bedi že od leta 2007, je do potankosti proučil Erislandyja Laro. Tako je izluščil nekaj Kubančevih slabosti, ki jih bo poskušal 39-letni Ptujčan izkoristiti in presenetiti favoriziranega svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po različicah IBO in WBA.

Dzemski si je ogledal več posnetkov dvobojev Lare, zadnjih pet z Alfredom Angulom, Austinom Troutom, Saulom Alvarezom, Ishejem Smithom in Delvinom Rodriguezom celo večkrat. »Erislandy je zanimiv boksar, ki si privošči malo napak. Poznam ga že dolgo, saj mi je v oči padel že takrat, ko je bil še 'amater'. Njegova močnejša roka je levica, na katero pa sva se z Zavcem dobro pripravila,« je poudaril 43-letni Nemec in v isti sapi pristavil, da je tudi sam levičar.

Ko je bil še aktiven (kot profesionalec med letoma 2000 in 2006), sta pri magdeburškem klubu Sport Events Steinforth (SES) velikokrat »sparirala« skupaj z Zavcem. »Brez skrbi, Dejan zna boksati z levičarji, ki desničarjem nemalokrat povzročijo obilo preglavic,« je opozoril in dodal, da je Lara bolj obrambni kot napadalni boksar. Ali z drugimi besedami: v ringu ne išče ravno boja oziroma celo beži od njega.

»Med obračunom Erislandy noče veliko 'delati', poleg tega nima velikih idej. Ko sproži udarec ali dva, stopi raje korak nazaj kot naprej. V glavnem čaka na nasprotne napade in tekmečeve napake, ki jih poskuša čim bolje izkoristiti,« je razložil Dzemski, ki je za svojega slovenskega varovanca pripravil več taktičnih različic.

Prva je obrambnejša in ta bi znala kubanskemu šampionu povzročiti precej sivih las. »Če bo Zavec boksal bolj zadržano, se bo moral Lara 'odpreti' in začeti narekovati ritem, kar mu po mojem ne ustreza. Še več; menim celo, da se v takšni borbi ne znajde najbolje,« je prepričan trener iz Halleja. Prav lahko pa se tudi zgodi, da bo »Mr. Sympathikus« presenetil tudi z napadaln(ejš)im začetkom.

Kakšno strategijo bo ubral, bo v veliki meri odvisno od branilca naslova svetovnega prvaka. Je pa Zavec tako izkušen boksar, da lahko hitro preklopi med različnimi slogi borbe, kar je dokazal že večkrat. Čeprav bo marca praznoval že 40. rojstni dan, je po trenerjevem mnenju zdaj še boljši, kot je bil, denimo, pred tremi leti.

»Medtem je Dejan našel svoj mir. Tako mirnega, kot je zdaj, ga že dolgo nisem videl. V boksu, kjer igra glava pogosto pomembnejšo vlogo od rok, je to ključnega pomena. Prav zato imam upanje na ugoden razplet,« je omenil Dzemski. Na vprašanje, kako bi v odstotkih ocenil Zavčeve možnosti, je odvrnil, da je to težko reči.

»Če bi boksala v Sloveniji, potem bi imel vsaj 50 odstotkov možnosti. Toliko bi jih imel pred svojimi fanatičnimi navijači doma proti slehernemu šampionu! Na Kubančevem terenu bo seveda težje; recimo, da dajem Dejanu 25 do 30 odstotkov,« je presodil in pribil, da lahko Zavec premaga vsakega tekmeca. Zagotovo tudi Laro, ki zanj ni nobena pošast.

Če bi ga primerjal z Zavčevima prejšnjima nasprotnikoma v ZDA, bi ga uvrstil med njiju; je boljši od Berta in slabši od Thurmana. Ob koncu pogovora je Dzemski izrazil eno samo željo: »Upam le, da bo dvoboj minil brez Dejanove prebite arkade ali kakšne druge poškodbe. Da bo imel končno enkrat srečo! Potem je možno prav vse.«