MSP v Dubaju: zlato za plavalca Triglava Stevensa

John Peter Stevens je postal po Tjaši oder prvi slovenski plavalec z zlatim odličjem z mladinskega svetovnega prvenstva.

Objavljeno
31. avgust 2013 22.16
*lvi* plavanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Dubaj - Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Dubaju osvojil zlato odličje na 50 metrov prsno. V finalu je s časom 27,98 prepričljivo ugnal drugouvrščenega Japonca Koheija Gota (28,09) in tretjega Rusa Vsevoloda Zanka (28,18).

Stevens je blestel že v predtekmovanju, ko je s 27,74 dosegel rekord mladinskih svetovnih prvenstev in tudi nov najboljši slovenski čas v mladinski kategoriji. V polfinalu je bil z 28,04 prav tako najhitrejši.

»Sem brez besed. Seveda sem vesel zaradi zmage, enako navdušen sem tudi nad rekordom prvenstev. Plaval sem res dobro in bil v vseh treh nastopih najhitrejši,« je strnil Stevens. Mladi slovenski plavalec se je dobro spopadel tudi z vlogo prvega favorita, ki si jo je zagotovil že v predtekmovanju: »Vedno sem živčen pred štartom. Tukaj sem bil presenetljivo sproščen, najbolj seveda ob rekordnem nastopu.« Kolajno mu je podelil Rus Vladimir Salnikov, pred tremi desetletji eden največjih tekmecev Boruta in Darjana Petriča na vseh največjih plavalnih tekmovanjih.

Vnovič se je izkazala ženska štafeta na 4 x 100 m prosto z Nastjo Govejšek, Tjašo Pintar, Kajo Sajovec in Gajo Natlačen, ki je zasedla sedmo mesto. Natlačnova je bila ob tem še sedma na 1500 m prosto, Špela Perše pa je v tej disciplini zasedla deveto mesto. Blizu posamičnega finala je bila Govejškova tudi na 50 m prosto, kjer pa se ji je finale po dosežku 25,77 izmuznil za pičlo stotinko.

Kolajna Stevensa je druga zlata na MSP za Slovenijo. Nazadnje v Braziliji je s tekmicami na 1500 m prosto opravila Ravenčanka Tjaša Oder. Ne gre spregledati, da je imelo tokrat na prvenstvu slovenski pridih še ena odličje, zlato na 200 m delfin je osvojil Američan slovenskih korenin Andrew Seliskar.