Na ekipni kolesarski dirki trije klanci in 40 ovinkov

Moštvo Omega-Quick Step je prvi favorit na premiernem klubskem ekipnem svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
16. september 2012 08.24
Posodobljeno
16. september 2012 09.00
iza franja
V. D., šport
V. D., šport

Valkenburg - Na svetovnem kolesarskem prvenstvu bo Adria Mobil štartala tretja (ob 13.38) med 33 moštvi. Udeležba je močno razredčena, saj je bilo napovedanih več kot 50 ekip. Klubska kakovost pa ne bo okrnjena, čeprav ne bo nekaterih vodilnih kronometristov sveta.

Progo od Sittarda do Valkenburga so preizkusili letos na Eneco Touru, le da je bila za dve tretjini krajša. V ospredju so bili kolesarji Orice-Greenedgea, Omege-Quick Stepa, Katjuše in Rabobanka, ki tudi sodijo med glavne favorite za prvo ekipno klubsko zlato.

Ob štirih Slovencih v Adrii Mobilu (Marku Kumpu, Urošu Gnezdi, Mateju Mugerliju in Kristjanu Fajtu) bo nastopil še peti - Kristjan Koren. V ekipi Liquigasa bosta tudi Peter Sagan in Vincenzo Nibali. V moštvu Saxo Banka ne bo Alberta Contadorja, v Skyju pa kar treh velikih specialistov za vožnjo na čas - Bradleya Wigginsa, Chrisa Frooma in Michaela Rogersa. Favorizirani sta moštvi Omege (Velits, Vandenwalle, Terpstra, Chavanel, Boonen in T. Martin) ter Orice- GreenEdgea (Tuft, Mouris, Meyer, Langeveld, Dudbridge in Bewley). Močne šesterke imajo tudi Bmc, RadioShack in Garmin.

Medtem ko so najboljša moštva ProToura del uradnega treninga opravila na dirkališču v Zolderju (uigravali so vlake), pa so si Novomeščani natančno ogledali progo. Trener Boštjan Mervar meni, da tehnično ni tako zahtevna, kot je bilo videti na papirju. »Trije klanci bodo problematični zaradi enakomernega ritma in dejstva, da se na vrhu cesta odpre v protiveter. Upam, da naša šesterka ne bo imela težav. Prvih trinajst kilometrov, ko so vzponi najbolj zahtevni, bomo taktično kolesarili. To pomeni z 90 odstotkov moči, da ujamejo fantje ritem. Potem pa bomo šli do konca moči. Tudi na vseh 40 zavojih,« razmišlja o taktiki in progi Mervar. Na vprašnje, kdo bo »lokomotiva« moštva, je odgovoril, da nihče ne izstopa. Meni, da bo v cilj prikolesarilo pet novomeških kolesarjev, končni čas pa se bo štel četrtemu.

Gazvoda čaka na pogodbo

Pričakovati je bilo, da v ekipni vožnji v ekipi Ag2R nastopil tudi Gregor Gazvoda. Večkratni državni prvak v vožnji na kronometer bi si nastop v francoskem moštvu zaslužil, vendar pa so šefi dali prednost domačim kolesarjem. Gazvoda je tako le rezerva v slovenski reprezentanci za morebiten nastop v kronometru. Z nekdanjim moštvom Tadeja Valjavca, ki se je za prihodnjo sezono okrepilo z Domenicom Pozzovivom, Gazvoda še ni podpisal nove pogodbe, čeprav je bil letos med najbolj zvestimi pomočniki. »Vidnejših uspehov nisem dosegel, kar je bilo tudi pričakovano. Deloma zato, ker sem dirkal v bistveno močnejši konkurenci WorldToura, deloma pa zato, ker sem se osredotočil na pomoč kapetanom ekipe. Mesto v ekipi sem si želel izboriti s predanim dirkanjem za moštvo. Čeprav so bili šefi zelo zadovoljni, mi to ni prineslo podaljšanja pogobe,« 30-letni Gazvoda, ki po šestih zmagah v dveh sezonah letos ni dosegel nobene. Državni podprvak v vožnji na čas pa se lahko pohvali z nastopom na Giru.