Na EP v Tacnu še zadnjič tudi naveza Božič - Taljat  

Na evropskem prvenstvu v Tacnu bo nastopil tudi eden najboljših slovenskih čolnov zadnjih let. 

Objavljeno
23. maj 2017 10.31
N. Gr.
N. Gr.
Tacen - Slovenski kanuistični dvojec, ki je med številnimi uspehi leta 2014 osvojil naslov svetovnih prvakov, lani pa se z evropskega prvenstva vrnil s srebrno kolajno, bo startal tudi na junijskem EP v Tacnu. Luka Božič in Sašo Taljat se bosta s tekmovališč od svojih navijačev poslovila na domačem prvenstvu, ki bo med 31. majem in 4. junijem. Po odločitvi olimpijskega komiteja, da dvojec umakne z olimpijskih iger, v tej disciplini ne želita več nadaljevati. 

Čeprav Primorca nista sedela v skupnem čolnu že vse od konca lanske sezone, ki se je s finalno tekmo svetovnega pokala zaključila prav na Savi, in sta izpustila tudi vse letošnje tekme, bo naveza Božič - Taljat nastopila na prihajajočem evropskem prvenstvu. S posebnim povabilom Kajakaške zveze Slovenije bosta Primorca lahko startala na tekmovanju, čeprav se za mesto v ekipi nista potegovala na majskih izbirnih tekmah.

»O tem sva se pogovarjala že prej, vendar pa sem vnaprej povedal, da na izbirnih tekmah v dvojcu ne bom startal,« je uvodoma dejal Luka Božič, ki se je po izjemno napetih izbirnih tekmah letos znova uvrstil v ekipo v kanuju enosedu, ki je postal njegova prioriteta.

»Startala bova na evropskem prvenstvu, da se od najinih navijačev lepo posloviva. Lanska sezona se namreč ni končala najboljše. Morda bova nastopila tudi na letošnjem državnem prvenstvu, a na velikih mednarodnih tekmah bo to najin zadnji skupni nastop. Rekel sem tudi, da bom startal v dvojcu, če greva zares. Prejšnji teden sva se po koncu lanske sezone prvič skupaj usedla v čoln in veslala na mirni vodi. Občutek je bil dober. Res je, da bova startala praktično brez skupnega treninga, a nama je še ostalo v krvi, tako da ne bi smela imeti težav. Tudi ta teden bova trenirala skupaj in tekmo vzela resno,« je še dodal Božič.

Medtem ko je Božič vse moči usmeril v kanu enosed, kjer je v preteklih sezonah že dosegal vrhunske rezultate in osvajal kolajne, predvsem v ekipnih preizkušnjah skupaj z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem, pa je tudi Sašo Taljat ostal tesno povezan s kajakaštvom. Z novimi izzivi se srečuje v trenerski vlogi, ki jo opravlja v domačem klubu, kjer bdi nad pripravo tako mlajših kot tudi nekoliko starejših divjevodašev.

Nastopa v Tacnu se Taljat že veseli. »Mislim, da ne bo nič težje, kot je bilo lani na svetovnem pokalu. Oba sva se namreč pripravljala individualno, tako kot v prejšnjih sezonah. Treninga v količinskem smislu ni bilo nič manj, le malo se bova morala še uskladiti v skupnem čolnu. Tekmovalnega ritma iz prejšnjih sezon ne pogrešam, startal sem na uvodni tekmi v Solkanu, sicer pa mi je čisto všeč tako, kot je sedaj, ko se pripravljam v miru doma.«

Tako kot je omenil že Božič, je tudi Taljat potrdil, da bo to njuna zadnja večja skupna mednarodna tekma, ne izključuje pa skupnih nastopov na domačih tekmah, kot je na primer državno prvenstvo, tudi v prihodnjih sezonah. »Če bi hotela na mednarodnem nivoju veslati zares, zahteva to veliko več skupnega treninga. Glede na to, da dvojec ni več olimpijska disciplina, nihče od naju ni pripravljen več toliko vlagati v to.«