Na jadralskem pokalu Amerike presenetili Francozi, Žbogar sedmi

Žbogar je bil najuspešnejši v tretjem plovu, v katerem je na tretjem mestu zaostal le za Energy Teamom in Oraclom.

Objavljeno
17. november 2011 08.39
Posodobljeno
17. november 2011 09.23
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

San Diego - V prvem dnevu tretjega tekmovanja letošnje svetovne serije prestižnega jadralskega pokala Amerike je bil presenetljivo najboljši francoski Energy Team. Izolan Vasilij Žbogar, krmar španske ekipe Green Comm Racing, je bil na tekmovanju v San Dieškem morju sedmi med devetimi posadkami, piše STA.

Energy Team, katere krmar je Yann Guichard, je v treh flotnih bojih zasedel tretje, peto in prvo mesto ter s 24 točkami presenetljivo povedel pred dvema favoriziranima posadkama.

»Za nami je popoln dan. Ekipa je odlično opravila zaradi česar sem zelo vesel. Dobro smo začeli in bili smo zelo hitri. Dan za dnem se tudi bolj sproščen in jadrnico sedaj zares dobro čutim. V majhnih ekipah, kot smo sami, je iz dneva v dan moč opaziti napredek,« je za uradno spletno stran pokala dejal Guichard.

Le točko za njimi zaostaja Emirates Team iz Nove Zelandije, ki je v San Diego prišel kot vodilni v svetovni seriji, tretji pa je Oracle Racing-Spithill iz ZDA (22). Te tri ekipe so si že zagotovile nastop v polfinalu dvobojevanja, ki bo v noči na soboto po slovenskem času. Četrtega polfinalista bodo dali kvalifikacijski dvoboji preostalih šestih ekip.

Žbogar je prvi dan začel z osmim mestom, v drugi regati je bil zadnji, zelo uspešen pa je bil v tretjem plovu, v katerem je na tretjem mestu zaostal le za Energy Teamom in Oraclom.

Izidi (prvi dan):
1. Energy Team (Fra/Yann Guichard) 24 točk (1 zmaga, q)
2. Emirates Team New Zealand (NZl/Dean Barker) 23 (q)
3. Oracle Racing (ZDA/James Spithill) 22 (q)
4. Artemis Racing (Šve/Terry Hutchinson) 21 (1 zmaga)
5. Team Korea (JKo/Chris Draper) 19
6. Oracle Racing (ZDA/Darren Bundock) 18 (1 zmaga)
7. Green Comm Racing (Špa/Vasilij Žbogar) 14
8. Aleph (Fra/Pierre Pennec) 12
9. China Team (Kit/Charlie Ogletree) 12