Na kratko: Phelps najhitrejši na ameriškem prvenstvu

Ruska atletinja Tatjana Andrijanova je zaradi dopinga po desetletju ostala brez brona s SP v teku na 800 metrov.

Objavljeno
05. december 2015 12.37
SWI-2015-ATT-WINTER-NATIONAL-CHAMPIONSHIPS---DAY-2
J. P.
J. P.

Seattle - Trofejni ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps še naprej kaže dobre predstave na pripravljalnih mitingih pred olimpijskimi igrami v Riu. Na ameriškem državnem prvenstvu v Seattlu se je izkazal že včeraj z zmago na 200 metrov mešano, danes si je konkurenco pokoril še na 100 metrov delfin s časom 51,38. »Skušam plavati najbolje, kar lahko. Ti zmagi sta pozitiven signal,« je poudaril Phelps. Na prvenstvu nastopa kakih 700 ameriških plavalcev, tudi 40 olimpijcev, med njimi Missy Franklin, ki je na 100 metrov hrbtno v prvem medsebojnem obračunu po olimpijskih igrah v Londonu s časom 1:00,03 ugnala tudi reprezentančno kolegico Natalie Coughlin, ki je bila zgolj četrta (1:00,41).

Andrijanova ostala brez brona s SP

Moskva - Desetletje po tem, ko je ruska atletinja Tatjana Andrijanova osvojila bronasto odličje v teku na 800 metrov na svetovnem prvenstvu v Helsinkih, so ji kolajno sneli izza vratu in ji jo dokončno odvzeli. Po navedbah Mednarodne atletske zveze (IAAF) je bila namreč 9. avgusta 2005 na Finskem pozitivna na dopinški kontroli, v njenem oganizmu so našli sledi anabolika stanozolola. Obenem so ruski grešnici izbrisali tudi vse dosežke od avgusta 2005 do avgusta 2007, dveletna prepoved nastopanja pa se ji bo iztekla 21. septembra 2017.

Fidelova in Lužan kegljača leta

Ljubljana - Kegljaška zveza Slovenije je na priložnostni slovesnosti za najboljša tekmovalca iztekajoče se sezone izbrala Barbaro Fidel (Celje) in Janžeta Lužana (Triglav Kranj), med mlajšimi članicami in člani sta se priznanj razveselila Anja Ulaga (Proteus) in Blaž Čerin (Ljubelj), med klubi pa Celje v ženski in Kamnik v moški konkurenci. Reprezentantka Fidelova je prispevala levji delež k osvojitvi brona na ekipnem evropskem prvenstvu v Speichersdorfu, obenem je s celjskim klubom postala zmagovalka svetovnega pokala in lige prvakinj, štirikrat pa se je ovenčala tudi z lovoriko za državno prvakinjo (ekipno, posamično, v kombinaciji in v tandemu z Evo Sajko). Lužan je bil član izbrane vrste na ekipnem svetovnem prvenstvu v Nemčiji, s klubom pa se je prebil v finale evropskega pokala v Varaždinu in v polfinalu dosegel četrti najboljši rezultat (637). Obenem se je na posamičnem svetovnem pokalu v Hirschauu prebil med najboljših 16 in dosegal odlične izide tudi v domačem ligaškem tekmovanju.