Na kratko: Šketako tik pod odrom

WADA je razkrila, da je laboratorij za odkrivanje nedovoljenih poživil v Madridu spet prejel dovoljenje za delovanje.

Objavljeno
29. april 2017 17.22
Denis Šketako
J. P.
J. P.

Taitung - Evropski prvak v dolgem triatlonu, Zasavčan Denis Šketako, je novo sezono odprl na izzivu Tajvana, po 3,8 kilometra plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka pa se je razveselil četrtega mesta. Še posebej se je izkazal v zadnjem delu, saj je maratonsko razdaljo pretekel najhitreje med vsemi v času 2;52:56. Plavalni del je končal kot sedmi, kolesarskega pa kot šesti. S konkurenco je opravil Šved Fredrik Croneborg. »Na prizorišče sem prispel šele v četrtek in nikdar doslej še nisem imel takšnih težav zaradi časovne razlike. Tako pa sem včeraj spal le tri ure po obrokih, zjutraj bi se raje obrnil na drugo stran, kot pa vstal in šel na tekmo. Neopren je bil dovoljen, a sem se zaradi tople vode v njem skoraj skuhal. Na kolesu sem si prislužil štiriminutno kazen, ki pa me je zgolj podžgala, da sem dal res vse od sebe in končal kot četrti,« je strnil vtise Šketako.

Madridski laboratorij spet lahko obratuje

Madrid - Svetovna protidopinška agencija (WADA) je razkrila, da je laboratorij za odkrivanje nedovoljenih poživil v Madridu spet prejel dovoljenje za delovanje. Ker v Španiji niso sprejeli ustrezne zakonodaje na tem področju, ki jo je WADA z uveljavitvijo svojih pravil zahtevala že pred dvema letoma, so akreditacijo izgubili 6. junija lani. Zdaj je WADA ugotovila, da sprejeta zakonodaja ustreza vsem standardom, ki se jim je zavezala tudi španska vlada, do zamude pa je prišlo zaradi politične krize, zaradi katere je bila Španija skoraj leto dni brez vlade, ki bi lahko predlagala ali sprejemala zakone.

Merritt najhitrejši, James v sivem povprečju

Des Moines - Uvodni dan 108. atletskega mitinga Drake Relays v Iowi se je zmage na 400 metrov veselil Američan LaShawn Merritt, olimpijski zmagovalec iz Pekinga 2008, s časom 45,41, na odru sta mu družbo delala Vernon Norwood (45,68) in Tony McQuay (45,89), Kirani James iz Grenade, ki se je lani v Riu okitil z olimpijskih srebrom, je bil šele šesti (46,21). V hladnem vremenu, ob le šestih stopinjah nad ničlo, je v troskoku s konkurenco opravil dvakratni zaporedni olimpijski zmagovalec Christian Taylor (16,93 metra), a je ameriškega rojaka Chrisa Benarda pustil le malo za seboj (16,85). Na 1500 metrov je ciljno črto prva prečkala svetovna prvakinja izpred šestih let, domačinka Jenny Simpson (4:16,10), v skoku s palico pa je bila najprepričljivejša Sandi Morris (472 centimetrov), lani srebrna na olimpijskih igrah in dvoranskem svetovnem prvenstvu.

Planko ubranil lanski bron

Soria - Eden najobetavnejših slovenskih triatloncev Matevž Planko (Trisport Exoterm) je na evropskem prvenstvu v šprint duatlonu (5 kilometrov teka, 20 km kolesarjenja, 2,5 km teka) v Španiji osvojil tretje mesto med mladinci in tako ubranil lanski bron. Dolgo je bil v boju celo za srebro (54:30), naposled ga je Rus Grigorij Antipov ugnal za devet sekund. Evropski prvak je v izjemno hladnem vremenu - na štartu je bilo pičlih 5 stopinj nad lediščem - postal Britanec Alex Yee s časom 53:28. »Zelo sem zadovoljen, še posebej z ubranitvijo lanskega brona. Morda bi lahko z nekoliko boljšo taktiko celo prišel na drugo mesto. Duatloni sicer niso moja prioriteta, je pa rezultat dober pokazatelj forme in trdega zimskega dela. V nadaljevanju bo poglavitni cilj mladinsko evropsko in svetovno prvenstvo v triatlonu,« je pojasnil Kamničan.