Na Norveško po kolajne, v Sibirijo po kristalni globus

Jutri se bo začela nova biatlonska sezona, ki jo bo Darja Domračeva izpustila. Martin Fourcade ostaja Fakov udarni tekmec.

Objavljeno
27. november 2015 20.33
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Martin Fourcade na 95. mestu! Kdor se je hitro ozrl k športnim izidom včerajšnjega dne, mu sprva nikakor ni šlo v račun, da se je vodilnemu biatloncu zadnjih let tako zataknilo. Toda za začetek je nastopil v tekaškem šprintu, kjer najboljšim ni bil kos. V biatlonskih arenah bo kajpak drugače, pričakovati je, da bo še naprej najhujši tekmec za vrh slovenskega aduta Jakova Faka.

Zastor nove tekmovalne sezone za svetovni pokal v biatlonu se bo uradno dvignil jutri v Östersundu na Švedskem, zdaj že vrsto let prvem prizorišču, s katerega se nato karavana preseli v srednjo Evropo, za začetek v Avstrijo (Hochfilzen) in k nam na Pokljuko. Slednja bo svetovno biatlonsko elito gostila od 17. do 20. decembra, do takrat si bodo tisti z najvišjimi cilji, med njimi kajpak tudi Fak, poskusili priboriti kar najboljše izhodišče pred nadaljevanjem. Januar bo ponudil klasiko, torej transverzalo Oberhof-Ruhpolding-Anterselva, po nekaj letih bo sledila selitev v Severno Ameriko, vrh pisane zime pa bo v Oslu, kjer bodo po šestnajstih letih gostili svetovno prvenstvo v biatlonu.

Zadnji šampionat, marca letos na Finskem, je nekajkrat zasukal razmerja v primerjavi s prejšnjo olimpijsko zimo, konec sezone, že tradicionalno sredi Sibirije v Hanti-Mansijsku, pa je nato v boju za prestižni kristalni globus ponudil pričakovan razplet – v moški konkurenci je bil najboljši Fourcade, med biatlonkami pa Darja Domračeva. Belorusinja v prihajajoči sezoni ne bo branila lovorike, saj si je vzela sezono premora. Pri priči je zanikala namige o nosečnosti in večkrat ponovila, da sta jo izčrpali predvsem zadnji dve zimi (med drugim je bila v Sočiju s tremi olimpijskimi kolajnami junakinja biatlonskega sporeda), in četudi jo številni oboževalci v domovini poskušajo razumeti, so v enem vodilnih beloruskih časnikov v pričakovanju nove sezone včeraj zapisali: Kakšen biatlon bo to brez Domračeve?

A še naprej je pričakovati mikavne predstave, zdaj tudi s prodorom novih obrazov. Predvsem pri nemški in norveški reprezentanci imajo več mladih adutov, na Češkem je biatlon zdaj za navijače z naskokom najbolj priljubljena smučarska panoga, Italija se je po nekajletni krizi spet vrnila med najboljše, Avstrijci nihajo, a so s temeljito selekcijo in zdaj že s pripravami na svoje svetovno prvenstvo (Hochfilzen 2017) lahko nevarni za vsakogar, Belorusija bo z glavnim trenerjem Vladimirjem Korolkevičem, starim slovenskim znancem, navzlic odsotnosti doslej vodilne tekmovalke konkurenčna, za biatlonske navdušence pri nas bo zanimiva tudi ukrajinska izbrana vrsta z novim »selektorjem« Urošem Velepcem …

In kako visoko lahko v pisani družbi meri Slovenija? O delnicah Jakova Faka ni nikakršnih dvomov! Dvakratni svetovni prvak bo tudi v tej zimi udarni mož našega tabora, v primerjavi s prejšnjo sezono si zdaj želi predvsem boljši štart. Jutrišnja tekma mešane štafete, v kateri bo predvidoma nastopil s Klemnom Bauerjem, Tejo Gregorin in z Andrejo Mali, seveda še nikakor ne bo mogla razkriti realnega stanja med najboljšimi, a vsaj prvi kazalci bodo vidni že nekaj dni pozneje – po treh prostih dneh bo v Östersundu običajen spored preizkušenj na 15 in 20 km, v šprintu in zasledovanju. Spored bo sicer še pred omenjeno klasično tekmo mešanih štafet odprla disciplina mešanih štafet posamično (le s po enim biatloncem in biatlonko), s katero bi radi nekaj uveljavitve omogočili tudi manjšim biatlonskim reprezentancam, ki nimajo štirih konkurenčnih udeležencev za »pravo« mešano štafeto. Sicer pa so v vodstvu mednarodne zveze optimisti in še naprej stavijo na naraščajoče zanimanje javnosti za biatlon.