Na Obali ena močnejših tekem doslej pri nas

Prihodnji konec tedna bo v Kopru gimnastična preizkušnja svetovnega izziva.

Objavljeno
05. maj 2017 00.37
Sebastijan Piletič,slovenska reprezentanca v športni gimnastiki,Ljubljana Slovenija 07.04.2016 [Portret]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Po Mariboru in Ljubljani bo Koper tretje slovensko prizorišče tekme svetovnega pokala v športni gimnastiki oziroma natančneje svetovnega izziva (challenge), kot se imenujejo po novem preizkušnje nižje ravni. Četudi nižja raven ne pomeni slabše konkurence, saj bo zasedba prihodnji konec tedna, od 12. do 14. t. m., v Kopru boljša, kot je bila na svetovnih pokalih v Cottbusu in Melbournu.

Nova sezona, ki se je začela že lani s Cottbusom, je prinesla novost, saj so tekme razdeljene na svetovni pokal in izziv, slovenska zveza pa je kandidirala za oba. Za pokal, ki ima nekatere dodatne zahteve, z Ljubljano in za izziv s Koprom, ki sicer ni znano kot gimnastično mesto, a kjer bodo stroški najema dvorane približno trikrat manjši, mednarodna zveza pa ji je nato dodelila organizacijo drugega. »Seveda je s selitvijo v drugo mesto povezano znižanje stroškov, ob tem pa smo želeli gimnastiko odpeljati tudi v drugo regijo. Z doslej opravljenim smo zadovoljni, Koprčani so odzivni in mislim, da nas čaka lepa tekma,« je direktor tekmovanja Dejan Jovanovič pojasnil selitev na Obalo, potem ko vrnitev nazaj v precej bolj gimnastični Maribor ni prišla v poštev zaradi velike oddaljenosti med ogrevalno in tekmovalno dvorano. V Bonifiki je rešitev lažja z bližnjo osnovno šolo.

Če sta bili prvi tekmi, v Cottbusu in Melbournu, ki bosta čez dve sezoni šteli tudi za uvrstitev na OI v Tokio, zelo slabo zasedeni, je drugače veljalo za Baku in Doho. Kot sta prepričana slovenska moški in ženski selektor Sebastijan Piletič in Andrej Mavrič, zavoljo tega, ker sta bili časovno blizu, enako pa zdaj velja za Koper in nato Osijek, ki bo sledil teden dni kasneje in ki bo zadnja tekma pred dolgim premorom do začetka septembra. Številnim tekmovalcem pač ni prav zelo pomembno, ali gre za pokal ali izziv, ampak veliko šteje prav dobra (časovna) kombinacija prizorišč. Za zdaj tako kaže na zelo dobro udeležbo v Kopru, kjer se bodo merili telovadci in telovadke iz 25 držav. Med njimi vsekakor velja omeniti Krisztiana Berkija, velikega tekmeca Saša Bertonclja na konju z ročaji. Zanimivo, da Madžar ta čas ni aktualni zmagovalec niti enega velikega tekmovanja, je pa nekdanji olimpijski, trikratni svetovni in šestkratni evropski prvak. Drugi nekdanji olimpijski prvak, ki se bo predstavil na Obali, bo Arthur Zanetti (krogi), Aleksander Šatilov je nekdanji evropski prvak na parterju, Larisa Andreea Iordache je na EP doslej zbrala 12 kolajn, od teh 10 posamičnih in dve z ekipo, itd.

»Mislim, da bo to ena močnejših tekem pri nas, za dober rezultat se bo treba zelo potruditi,« ocenjuje Mavrič, ki je določil, da bodo v konkurenci tekmovale Teja Belak (preskok, bradlja), Tjaša Kysselef (preskok), Adela Šajn (gred) in Lucija Hribar (bradlja, gred, parter). Prve tri so izkušene tekmovalke in njihov cilj bo finale, Hribarjeva pa bo lahko pokazala, kam sodi. Na prvi tekmi po evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija končala z dvema finaloma in brez kolajne, bodo pri moških nastopili Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), Rok Klavora, Žiga Šilc (oba parter) in Alen Dimic (bradlja, drog), Piletič pa se bo še odločil, kdo od trojice Luka Bojanc (krogi), Jure Pavlica in Luka Kišek (konj) bo tekmoval v konkurenci in kdo zunaj nje. »Tekma gotovo ne bo lahka, že za finale se bo treba potruditi, kaj šele za uvrstitev med najboljšo trojico,« opozarja Piletič pred tridnevno preizkušnjo, ki se bo začela s petkovimi kvalifikacijami ob 10. uri.