Na OI v Riu leta 2016 trije slovenski reprezentanti

Vasilij Žbogar je ostal naš edini olimpijec v razredu finn, potem ko je kariero po SP končal Gašper Vinčec.

Objavljeno
22. september 2014 01.35
bsa/Žbogar
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Santander – Potem ko je Gašper Vinčec na svetovnem prvenstvu v olimpijskih razredih v Španiji končal tekmovalno kariero, je jasno, da bosta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru nastopili dve slovenski jadrnici – Vasilij Žbogar v finnu ter Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470. Žbogar je na SP spet ostal brez kolajne, Mrakova in Macarolova pa sta s petim mestom dosegli najboljšo uvrstitev.

Lani sta bili sedmi. Letošnji evropski podprvakinji bi lahko bili v igri za kolajne, če ne bi naredili veliko napak, za katere trener Tomaž Čopi pravi, da so posledica nepravih odločitev v zahtevnih razmerah. Najlepši primer je bila regata za kolajne, v kateri sta Mrakova in Macarolova vrhunsko štartali in bili najboljši, potem pa že na prvem obratu precej zaostajali za svetovnima prvakinjama iz Avstrije Laro Vadlau in Jolanto Ogar.

Ko sta v zadnji stranici padli že na deveto mesto od desetih superfinalistk, sta se prebili do tretjega mesta, kar jima je skupno prineslo napredovanje s sedmega na peto. »V delu na jadrnici je še največ rezerve. Ko bosta še sprejemali prave odločitve v vseh delih regat, bosta nared tudi za kolajne,« je trener Tomaž Čopi komentiral nastop najboljših slovenskih jadralk v Santanderju.

Nihanja so bila vidna tudi pri uvrstitvah, saj sta se razvrstili od zmage v četrti regati do 15. mesta v šesti. Primorki sta bili z razpletom zadovoljni, zavedata pa se pomanjkljivosti.

»Santander nam je pokazal, da moramo še veliko delati na usklajevanju dela na jadrnici, da skupaj s psihološko pripravo na celotedenski maraton na morju in kondicijsko pripravo sestavimo mozaik za boljše nastope,« krmarka Mrakova verjame, da bosta s flokistko Macarolovo čez dve leti z dobrim delom na igrah v Riu vrhunsko pripravljeni za boj s tekmicami. Motivacije jima ne manjka. Peto mesto in bližina zmagovalnega odra sta zagotovo najboljša.

Žbogar je bil daleč od zmagovalnega odra. Pravi, da je imel premalo moči za bitko s telesno popolno pripravljenimi tekmeci, ki jih pooseblja svetovni prvak in letos daleč najboljši jadralec razreda finn na svetu Gilles Scott. Prav lov za Scottom ga je stal boljšega nastopa na SP. Žbogar je dodatno treniral in obremenjeval telo, tako da je imel zaradi preutrujenosti težave z imunskih sistemom.

»Nisem vedno poslušal trenerja in sem šel z glavo skozi zid v želji, da telesno dohitim Scotta. Telo ni prebavilo vseh obremenitev. Nauk te zgodbe je, da bom moral visoko motivacijo nadzorovati, sebe pa brzdati,« je napovedal bolj premišljene priprave v prihodnjih dveh sezonah.

Priprave za OI mu bodo lažje tudi zategadelj, ker se je Gašper Vinčec odločil, da tekmovalno ne bo več jadral. V Santanderju se je 33-letni Koprčan uvrstil v zlato skupino najboljših, a je bil daleč od jadranja, ki ga je kazal pred leti, ko je na SP osvojil tudi bronasto kolajno v Cascaisu 2007, trikrat zmagal na prvokategorni regati svetovnega pokala v Kielu in bil drugi na EP 2005.

»Z eno nogo sem bil že v službi, z drugo pa razpet med jadranjem in študijem. Polovično delo me nikoli ni zanimalo. Zdaj, ko vem, da je svetovni vrh v minulih treh letih, ko me ni bilo na največjih tekmah, odjadral predaleč, nima več smisla izgubljati časa za polovične nastope. Pri 33 letih bi sicer lahko še tekmoval, vendar pa bi bil zelo težko konkurenčen za kolajno,« je Vinčec pojasnil slovo, ki ga bo uradno sicer objavil v prihodnjih dneh.