NA OI v Tokiu tudi košarka 3x3

Obenem je izvršni odbor MOK na današnjem zasedanju v Lozani potrdil novo atletsko disciplino, mešano štafeto 4 x 400 m.

Objavljeno
10. junij 2017 00.04
J. P.
J. P.

Lozana - Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je danes obelodanil, da bo mesto v koledarju olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu našla tudi košarka 3x3. Na olimpijskem turnirju bo v tej disciplini nastopalo po 32 tekmovalk in tekmovalcev. »To je zgodovinski dan za Mednarodno košarkarsko zvezo (FIBA) in košarko 3x3, hkrati pa priznanje njenemu desetletnemu trdemu delu in trudu,« se je smejalo generalnemu sekretarju FIBA in članu MOK Patricku Baumannu. Tekmovalni in kvalifikacijski sistem ter olimpijsko prizorišče bosta znana naknadno.

MOK je danes potrdil tudi, da bo v Tokiu na sporedu nova atletska disciplina, mešana štafeta 4 x 400 metrov, kar naj bi bil, po besedah predlagateljev, pomemben korak k enakopravnosti spolov na igrah. Kot je pojasnil športni direktor komiteja Kit McConnell, bo tako na Japonskem videti 321 končnih odločitev, kar je 15 več kot lani v Riu. Novi bodo tudi mešane plavalne odločitve, mešani triatlon, prosti slog kolesarjev BMX in mešana lokostrelska ekipna preizkušnja. Različne zveze so sprožile še dosti drugih pobud, a se je MOK osredotočil na discipline, ki pritegnejo mlado in urbano občinstvo.

Obenem je izvršni odbor MOK na današnjem zasedanju v Lozani predlagal, da bi prireditelja poletnih olimpijskih iger v letih 2024 in 2028 izbrali istočasno. Prvi mož MOK Thomas Bach je pojasnil, da bo dal ta predlog na glasovanje na julijski skupščini komiteja. Za gostiteljstvo olimpijskih iger leta 2024 sta ta čas zgolj dva kandidata - Pariz in Los Angeles. Če bodo člani MOK podprli predlog izvršnega odbora, bi to pomenilo zgolj, da bi 13. septembra odločali o tem, katero od teh dveh mest bo priredilo igre leta 2024 in katero štiri leta pozneje.