Na premor pred OI brez kolajne

Kajakaštvo: »spustaši« sezono končali s štirimi odličji v Pauju.

Objavljeno
20. junij 2016 11.02
Berčič Anže in Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Pau – Če se slovenski »spustaši« na divjih vodah vse od ločitve s slalomski »brati« pred dvema desetletjema, ko je slalom zavil na OI, spust pač ne, v senci trudijo zadržati svojo disciplino nad vodo, so na svetovnem pokalu v Pauju želi več uspeha. Ob vnovični združitvi tekem za svetovni pokal na istem prizorišču so poželi štiri odličja, slalomisti nobenega.

V zadnjih dveh desetletjih so »spustaši« dobro občutili, kako zelo status olimpijske discipline lahko spremeni podobo in naravo samega športa in kako trnova zna biti usoda tistih, ki jih Mednarodni olimpijski komite ne priznava za svoje. Zato so se v Pauju iskreno veselili novega bogatega izplena, vedoč, da bo po nekaj kratkih uricah vsakdanjik zanje spet povsem običajen, medtem ko bodo izbrani slalomski kandidati odštevali ure proti olimpijskemu Riu.

Tja bodo odpotovali štirje slovenski slalomisti, Urše Kragelj zaradi težave s hrbtom tokrat ni bilo v Franciji, kanuist Benjamin Savšek (30.), zbiralec odličij zadnjih let, je po veliki napaki obtičal v polfinalu in ostaja pred potjo v olimpijski Rio brez uvrstitev v finale tekem najvišje ravni v tem letu, kajakaš Peter Kauzer (8.) in dvojec Luka Božič-Sašo Taljat (6.) sta priveslala do finala. Slednja pravita, da posledicam majske poti na priprave v Brazilijo ne moreta uiti. »Škoda kazenskih sekund, ampak vse so bile posledica linij. Čolna nisva usmerjala, kot sva ga v polfinalu oziroma v kvalifikacijah. Pozna se nama štirinajstdnevna odprava v Južno Ameriko, v finalu so nama pojemale moči,« je potrdil Božič.

Tudi v Franciji je med slovenskimi slalomisti najbolj opazen učinek zabeležil kanuist Anže Berčič, ki se mu je kot četrtemu še drugič v sezoni za las izmuznil zmagovalni oder. »Rezultat je super, nisem pričakoval tako visoke uvrstitve po nastopu, kakršnega sem pokazal. Vožnja ni bila najbolj napadalna oziroma takšna, kot jo običajno odpeljem. A če povzamem – super rezultat, super trije tedni, na vseh treh svetovnih pokalih sem kazal res dobre in stalne nastope. Moram pa še malo izpiliti finala,« se je veselil Berčič, nasploh pa so Slovenci tokrat nanizali precej napak. Dvojec je bil sicer zelo hiter, a je v cilj priveslal s pribitkom šestih kazenskih sekund, Kauzerja so že v polfinalu sodniki ob proučevanju posnetkov sprehajali gor in dol po lestvici, ga zasidrali na drugem, nato pa se je v finalu, kot je dejal, mučil od štarta, Eva Terčelj (8.) je v odločilnem nastopu trčila v skalo ...

Tri zlata odličja

Pau je bil sicer zadnja postaja sezone za »spustaše«, Slovenci pa so na zadnjem prizorišču vknjižili dve posamični zmagi, najprej Simon Oven v klasičnem spustu, nato pa v šprintu še njegov stanovski kolega v kajaku, Nejc Žnidarčič, ki je bil tudi kandidat za kolajno v skupnem seštevku. »Zadnji dnevi so bili precej kaotični, vsak dan sem tekmoval z drugim čolnom. Za šprint mi ga je posodil Tim Kolar, za kar sem mu hvaležen. Brez njega bi težje zmagal. Za skupno zmago v svetovnem pokalu nisem imel več možnosti. Zaradi tega sem bil sproščen in ko sem takšen, običajno dobro tekmujem,« je povedal Žnidarčič, ki mu je kolajno v letošnjem svetovnem pokalu odnesel polom na dolgi preizkušnji, na kateri je razbil svoj kajak. Zato pa je tudi po zaslugi dosežka na tej tekmi do srebra v skupnem seštevku skočil Oven, še stopničko višje, do skupne zmage pa sta prišla člana dvojca Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar.