Na SP telovadcev tudi Aljaž Pegan

Sveže upokojeni telovadec Aljaž Pegan bo na SP v Antwerpnu vodja slovenske delegacije. Nastopilo bo pet Slovencev.

Objavljeno
23. september 2013 13.40
Aljaž Pegan
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Na svetovno prvenstvo v športni gimnastiki, ki bo od 30. septembra do 6. oktobra v Antwerpnu, bo odpotovala peterica na čelu z Mitjo Petkovškom in Sašem Bertoncljem. Ekipi pa se bo pridružil tudi Aljaž Pegan, ki bo prvič nastopil v novi vlogi: kot vodja slovenske delegacije.

»Prvič, odkar se ukvarjam z gimnastiko, bom v vlogi vodje delegacije in tega se že zelo veselim,« je o svoji novi vlogi povedal Pegan, ki je 2. junija na svoj 39. rojstni dan na pokalu Slovenije sklenil svojo tekmovalno kariero.

»Komaj čakam, da gremo na prvenstvo. Naši fantje in punca so dobro pripravljeni, tako da bom verjetno ob spremljanju njihovih nastopov še bolj nervozen in bom imel še več treme, kot sem jo imel pred svojimi nastopi,« je še dejal Pegan, ki se bo v času prvenstva na povabilo Mednarodne gimnastične zveze (FIG) sestal tudi s predsednikom Figa Brunom Grandijem, piše STA.

»Predsednik svetovne zveze Grandi me je povabil na sestanek, na katerem naj bi se pogovarjala o mojem morebitnem nadaljnjem sodelovanju na mednarodni gimnastični sceni. Sam bolj razmišljam nekako v smeri ambasadorja gimnastike, bomo videli, kakšne predloge bo imel Grandi,« je povedal gimnastični as, ki je na svojem paradnem orodju drogu skoraj dve desetletji krojil svetovni in evropski vrh. Skupno je zbral neverjetnih 32 zmag ter več kot 50 uvrstitev na stopničke, enkrat je bil svetovni in dvakrat evropski prvak.

V zgodovino športne gimnastike se je za vedno zapisal z dvema težkima prvinama; tako na bradlji kot na drogu je namreč izvajal svojo prvino - pegana. Pegan na bradlji (diamidov na eno lestvino z enim obratom) mu je povzročal kar nekaj težav, pravi, pegan na drogu (dvojni salto naprej čez drog v ponovni prijem) pa je gledalcem med njegovimi nastopi jemal dih in postal njegov zaščitni znak.

Slovenske barve bodo na 44. SP v športni gimnastiki v Antwerpnu, prvem prvenstvu v novem olimpijskem ciklu na poti do Rio de Janeira 2016, zastopali Petkovšek, Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic in Teja Belak.