Na svetovnih lestvicah Rodriguez prvi in peti

Kolesarski svetovni podprvak Joaquim Rodriguez je v zadnjih petih sezonah že tretjič zmagal v seštevku WorldToura.

Objavljeno
10. oktober 2013 09.34
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Peking – Potem ko je Chris Froome odpovedal nastop na zadnji dirki WorldToura v Pekingu, je letošnjo lovoriko najboljšega v elitni konkurenci drugič zapored osvojil španski šampion Joaquim »Purito« Rodriguez. Zmagoslavje z 20 točkami naskoka pred Britancem si je zagotovil s prvim mestom na lombardijskem giru.

Purito Rodriguez, ki je tretjeuvrščenega rojaka Alejandra Valverdeja prehitel za 67 točk, je v seštevku WorldToura zmagal tretjič v zadnjih petih sezonah. Najboljši je bil že leta 2010 in 1012, z naslovom najboljšega v svetovni seriji pa se lahko pohvalita le še Alberto Contador (2009) in Philippe Gilbert (2011).

Vendar je zmagoslavje v WorldTouru za poraženca svetovnega prvenstva v Toskani (osvojil je srebrno kolajno) kaj slaba uteha. »Vem, da se vsem zdi moje srebro in bron Alejandra Valverdeja na svetovnem prvenstvu velik uspeh, toda meni se pač ne. Nobena zmaga v svetovni seriji ne odtehta zlate kolajne na SP,« je Rodriguez komentiral drugo zaporedno slavje, ki ga je rezultatsko utemeljil z eno samo veliko zmago (Po Lombardiji) in nekaj etapnih (na Vuelti in Tirreno-Adriatico) ter visokih uvrstitvah na preostalih dirkah – tretjem mestu na Touru, četrtem na Vuelti, drugem na Liege-Bastogne-Liege in Kataloniji.

Lestvica UCI je kakovostno zelo vprašljiva, saj je omejena le na kolesarje WorldToura zgolj na dirkah v elitni konkurenci. Po neuradni, a neprimerno bolj pravični lestvici, ki jo že nekaj let vodi spletna stran »cqranking.com« in upošteva širši nabor rezultatov z vseh dirk pod okriljem UCI, je prvo ime sezone Froome. Drugi je Vincenzo Nibali (v WorldTouru šele peti), tretji Peter Sagan (po lestvici UCI četrti), četrti pa Valverde. Rodriguez je šele peti ... Najbolje uvrščeni Slovenec je Simon Špilak, ki je na lestvici World Toura sicer 21., na strani CQ Ranking pa 31. Kakorkoli že, Rodriguez je uradno najboljši kolesar sezone mednarodne kolesarske zveze, novi predsednik UCI Brian Cookson pa je obljubil, da bodo svetovno lestvico preučili.

Tudi štirje Slovenci

Zaključna dirka WorldToura v Pekingu vrstnega reda ne bo bistveno spremenila. Še največ možnosti za napredovanje imata Irec Daniel Martin in Avstralec Richie Porte, ki, skupaj s Francozom Bardetom, Kolumbijcem Betancourjem in svetovnim prvakom Ruijem Costo tudi sodita v ožji krog favoritov največje kitajske dirke, na kateri pa je dvakrat zapored zmagal Nemec Tony Martin. Vendar pa izrazitemu specialistu za vožnji na kronometer letošnja trasa ne ustreza. Na petetapni preizkušnji bodo nastopili štirje Slovenci – Jani Brajkovič, Borut Božič (oba Astana), Luka Mezgec (Argos) in Jan Polanc (Lampre-Merida).

Brajkovič, ki je največji dolžnik med slovenskimi kolesarji v letu 2013, si obeta uvrstitev v deseterico. Dve etapi sta mu pisani na kožo – tretja s sedmimi gorskimi cilji in kraljevska četrta z dvema vzponoma prve kategorije. Drugi vzpon je ciljni (12,6 km s povprečnim nagibom 7,5 odstotka). Na rezultat bo, po besedah menedžerja italijanske ekipe Giuseppeja Saronnija, dirkal tudi »mladinec« v elitni konkurenci in najboljši Slovenec na SP Polanc. Za Slovence bo posebej zanimiv prvi neposredni dvoboj dveh najboljših naših šprinterjev Mezgeca in Božiča. Konkurenca v prvi in peti šprinterski etapi jim bodo Francoz Bouhanni (FdJ), Avstrijec Haller (Katjuša), Belorus Hutarovič (Ag2R) in Mathews (Orica).