Na Vuelti »dedek« premagal mladost

Ameriški kolesar Chris Horner je z 41 leti postal najstarejši šampion španskega kroga.

Objavljeno
16. september 2013 13.09
APTOPIX Spain Vuelta Cycing
V. D., šport
V. D., šport
Madrid – Na Angliruju, najtežjem kolesarskem vzponu, a letos ključnem na Vuelti, je bilo veliko simbolike. Mladost je napadala, starost in izkušnje so zmagale. Šampion kroga Chris Horner, ki je Vincenza Nibalija dokončno premagal na Angliruju, je od zmagovalca etape, Kennyja Elissondeja starejši 19 let, kolikor je tudi dolga Američanova kariera ...

Enainštiridesetletni Horner je v jeseni svojega kolesarskega življenja dosegel največjo zmago. Pravi, da je tudi daleč najtežja. V Okinawi na Japonskem rojeni Američan (oče je bil leta 1971 tam v službi v vojski ZDA) je prvič na velikih dirkah nastopil na Touru 2005 in pri 33 letih v belgijskem moštvu Lotto zasedel 33. mesto. Prvo veliko zmago je »večni pomočnik« slavil Po Baskiji leta 2010, ko je štel 39 pomladi. Skupno jih ima sicer 72, a je domala vse dosegel v zgodnji karieri. Prav vsa njegova zmagoslavja v zadnjih treh letih so bila presenečenje, največje pa seveda letošnja na Vuelti, saj nihče ni pričakoval, da bo v najtežjih hribovskih etapah močnejši od Nibalija, Alejandra Valverdeja in Joaquima Rodrigueza. Toda »el abuelo« oziroma dedek, kot se ga je prijel vzdevek v Španiji, je bil najmočnejši prav tam, kjer so vsi pričakovali, da bo pokleknil. »Za mnoge sta zmagi v Kaliforniji in Španiji presenečenje, zame pač ne. Leta me ne ovirajo, res pa je, da ljudje vseskozi mislijo, da zaradi njih nisem dober za tako velike zmage. Najbrž tudi zaradi moje zadržanosti,« je pokazal, da ob skromnosti premore tudi pravo naravo nepopustljivega bojevnika. Pred Američanom je bil starostni rekorder na treh največjih dirkah Belgijec Firmin Lambot, ki je na Touru 1922 zmagal s 36 leti. Leto dni mlajši je večni šampion Gira iz leta 1955, Italijan Fiorenzo Magni.

Jani Brajkovič je enega od ciljev izpolnil že v prvi etapi, ko je po zmagi v ekipni vožnji v kronometer oblekel rdečo majico. Potem se je predal vlogi Nibalijevega pomočnika in končal na 26. mestu. Pogodbo z Astano je naposled le podaljšal, a za leto dni. Grega Bole je brez prave pomoči moštva Vacansoleil s tremi uvrstitvami v deseterico (dvakrat je bil šesti, enkrat deseti) izpolnil pričakovanja.