Nabor lige NFL je pred vrati; Mitch Trubisky dovolj velika vaba za Cleveland? 

V ZDA se pripravljajo na prvi vrhunec leta v NFL. Nabor bo ta konec tedna v Philadelphii, Myles Garrett verjetno prvi izbor.

Objavljeno
26. april 2017 11.36
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Philadelphia - Mesto na vzhodu zvezne države Pensilvanija bo gostilo nabor lige ameriškega nogometa (NFL). Ker vodstvo na čelu s komisarjem Rogerjem Goodellom vedno stremi k dramatičnosti in posledično višji gledanosti, so se tokrat odločili, da celoten nabor izpeljejo na prostem, kar se v vremensko zelo nepredvidljivem mestu zdi precej tvegano. Novinarje, ki se počasi zgrinjajo v Philadelphio, je tako v ponedeljek pričakal sneg.

A bolj kot postopek nabora bodo v ospredju igralci, ki bodo v prihodnje tvorili temelje franšiz lige NFL. Največ možnosti ima Cleveland, ki si je s katastrofalno sezono in le eno zmago »priboril« prvi nabor, po zaslugi menjav v prejšnjih sezonah bodo v prvem krogu izbirali še enkrat, in sicer kot 12. 

O prvem izboru skorajda ni dvoma, to naj bi po napovedih večine analitikov postal obrambni igralec teksaške univerze A&M Myles Garret. Cleveland potrebuje dominantnega igralca v obrambi, Garrett pa se je na univerzi odlikoval tudi z odličnimi karakternimi značilnostmi, zato pri Browns upajo, da bi lahko prav Garrett postal obraz novega, svetlejšega obdobja franšize. 

Drugi bo izbiral San Francisco, ki se je po odhodu Jima Harbaugha po sezoni 2014 znašel v veliki krizi. Novi trener Kyle Shannahan, prej koordinator napada pri Atlanti, zbuja veliko upanja, saj velja za najboljšega taktika in najbolj drznega »play-callerja« v ligi. Dve imeni se omenjata najpogosteje - obrambni igralec Jamal Adams (safety) ali tekač Leonard Fournette. Verjetno bo San Francisco izbral Adamsa, saj je položaj tekača eden redkih v ekipi, kjer imajo v Carlosu Hydu več kot le solidnega igralca.

V prvi deseterici naj bi bili izbrani še Fournette, Marshon Lattimore, Malik Hooker in Christian McCafferey, trenutno pa med prvo deseterico tako imenovanih mock draftov, kjer analitiki simulirajo možno odločitve ekip, ni niti enega podajalca. Zelo veliko bo odvisno od Clevelanda, ki izbira kot 12., v naslednjih krogih pa ima prav tako celo kopico izborov.

Browns nujno potrebujejo podajalca, ki bi franšizo izvlekel iz krize. Podajalci v letošnjem naboru ne zbujajo prevelikega zaupanja, največ zanimanja je požel Mitchell Trubisky. Cleveland bi ga zelo želel pripeljati v svoje vrste, a se jim, če bodo ostali na 12. položaju, Trubisky lahko izmuzne. Tudi Chicago, San Francisco in New York Jets in Los Angeles Chargers potrebujejo novega podajalca, zato bo med draftom zagotovo zelo zanimivo. Cleveland naj bi se po napovedih poizkušal prebiti vsaj do osmega mesta in si s tem zagotoviti Trubiskega, a če bo San Francisco presenetil analitike in podajalca izbral že z drugim naborom, bodo vse kombinacije najbrž padle v vodo. Vsekakor bo, tako kot vedno, zelo zanimivo, saj ekipe velikokrat poslujejo prav v zadnjih minutah, preden pridejo na vrsto za izbor. 

V letošnjem naboru izstopajo odlični obrambni igralci, ki so vsi po vrsti (vsaj na vrhu nabora) izjemno dobri atleti, hkrati pa jih odlikuje tudi hitrost. Leto 2017 naj bi bilo dobro tudi za ekipe, ki potrebujejo novega tekača, med podajalci pa poleg Trubiskega izstopata še Patrick Mahomes in DeShon Kizer. Prav Kizer naj bi bil igralec z največjim potencialom, a tudi z največ ugankami. Vsekakor v letošnji sezoni še ne bo pripravljen na igro v ligi NFL, bi pa v prihodnjih letih v potrpežljivem okolju uspešne franšize lahko postal podajalec, ki bi se prebil med najboljšo deseterico. Nenazadnje tudi skavte in analitike igralci nemalolkrat presenetijo, za primera izpostavimo le Toma Bradyja, ki je bil izbran šele kot 199. v šestem krogu nabora, in Russlla Wilsona, ki je bil izbran kot 75 nabor v tretjem krogu. 

Nabor se bo začel v petek ob 2. uri zjutraj s prvim krogom, trajal bo do nedelje.