Nabrušeni Slovenci nared za veliki finale z Belgijo

Izbranci Slobodana Kovača v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo Portugalcem niso oddali niti niza. 

Objavljeno
26. maj 2017 23.55
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v odbojki, tekma med Sloveniji in Portugalsko, Ljubljana, 26. maj 2017 [odbojka,kvalifikacije,Ljubljana,Slovenija,Portugalska]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – V prvem pravem izzivu na domačem kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 slovenski odbojkarji niso bili brezhibni, vseeno pa tekmecem v svetovni ligi Portugalcem niso oddali niti niza, s čimer so si pripravili odlično izhodišče pred jutrišnjim velikim finalom (Stožice, 17.30) z enako favorizirano Belgijo. Pred tem jih danes ob istem času čaka še tekma z Izraelom.

Slovenci in Portugalci imajo pestro zgodovino odigranih medsebojnih obračunov. V uradnih statistikah jih beležijo 13, od tega so naši fantje zmagali devetkrat, skoraj nepremagljivi pa so bili na domačem parketu, saj so iz petih dvobojev štirikrat izšli kot zmagovalci. Od zadnje tekme teh dveh reprezentanc sta minili skoraj natanko dve leti, tedaj so bili na Portugalskem v okviru dodatnih kvalifikacij za EP 2015 s 3:2 uspešnejši gostitelji, ki pa so imeli v tedanji prvi postavi le enega igralca, ki je začel tudi sinočnji dvoboj – libera Iva Casasa.

Selektor Hugo Silva je torej temeljito prevetril izbrano vrsto, v njej pa vse večjo veljavo dobiva mladi val na čelu z odličnima 20-letnikoma, sprejemalcem Lourencom Martinsom in blokerjem Filipom Cvetičaninom, ki ima srbske korenine, njegovi starši (oče je rokometni trener) pa so se na Portugalsko preselili dve leti pred njegovim rojstvom. Ekipa je stožiški turnir začela porazno, z neprepoznavno igro je bliskovito kapitulirala pred Belgijo, sinoči pa pokazala povsem drugačen obraz proti Slovencem, ki ji bodo nasproti stali tudi v drugem kakovostnem razredu poletne svetovne lige.

Če so se izbranci Slobodana Kovača v prvih dveh tekmah z Gruzijo in Latvijo z levo roko dokopali do šestih zaporednih nizov, so se morali za nov komplet treh vsaj pošteno preznojiti, Portugalska je namreč pokleknila šele v končnicah. V drugem nizu je na drugi tehnični odmor odnesla dve točki naskoka, v tretjem pa je nazadnje vodila s 23:22, nakar so ji zadrhtele roke, škarje in platno pa je v ključnih trenutkih v slogu pravega kapetana v svoje roke vzel Tine Urnaut, ki je najprej udarno serviral, nato pa v napadu zaključil še zadnjo akcijo v dvoboju.

»Vesel sem, ker smo v vsakem nizu ostajali v igri, ko je tekmec naredil serijo točk, mi pa v igri za menjavo nismo bili dovolj konstantni, vse smo nadoknadili s servisom, blokom in obrambo. Dvoboj je dokazal, kako naporno je vsak dan igrati in ostati zbran. Kljub nekoliko slabši igri Portugalcem nismo dopustili, da bi se preveč oddaljili. Sledi dvoboj z Izraelom, v katerem moramo zmagati, da se bomo potem z Belgijo lahko pomerili za prvo mesto,« je poudaril Urnaut, selektor Kovač pa dodal: »Potrebovali smo takšno težko tekmo, da ne bi mislili, kako je vse enostavno. Nismo odigrali, kakor znamo, vseeno pa smo v ključnih trenutkih našli prave rešitve in ostali brez izgubljenega niza.«

Danes ob 17.30 čaka gostitelje turnirja dvoboj z Izraelom, ki je v Ljubljano dopotoval brez z naskokom vodilnega zvezdnika Aleksandra Šafranoviča, jutri pa ob isti uri še veliki finale z Belgijo, s katero imajo naši fantje še neporavnane račune, saj jih je predlani v Sofiji premagala v skupinskem delu EP, kar pa na nadaljnji razplet turnirja ni vplivalo – četa Andree Gianija je šla namreč (skoraj) do konca, tekmec pa domala s prvim letom domov. Razvpiti selektor Vital Heynen, ki je prej na nemški klopi z nenavadnimi (asketskimi) prijemi in trdo roko razdelil tamkajšnjo športno javnost, ima na razpolago številne visoko kakovostne igralce, ki so (bili) nosilci igre v velikih evropskih klubih, in dolgo klop, zato čaka Kovačevo jato za konec najzahtevnejši zalogaj.