Nad dopinškimi testiranji bo bdelo neodvisno telo

Svetovna protidopinška agencija WADA je napovedala, da bo ustanovila neodvisno telo za dopinška testiranja. 

Objavljeno
18. maj 2017 22.45
Russia Doping WADA
N. Gr.
N. Gr.

Montreal - WADA je razkrila načrte za prihodnost, ki vključujejo ustanovitev neodvisnega telesa, ki bo bedelo nad dopinškimi testiranji v prihodnje.

Predsednik Wade Craig Reedie je pojasnil, da bo novo telo delovalo po švicarski jurisdikciji. Mednarodni olimpijski komite je podprl načrt za neodvisno organizacijo za testiranja, to bo tudi financiral, in pojasnil, da bo vse skupaj nared za zimske olimpijske igre 2018 v PyeongChangu.

Valerie Fourneyron, predsednica Wadine zdravniške komisije, je vodila delovno skupino, ki se je ukvarjala z ustanavljanjem neodvisnega telesa, in pravi, da bo ta nov korak v boju proti dopingu. A hkrati poudarja, da mednarodnih športnih organizacij ne bodo mogli prisiliti k priznanju novega telesa, »saj zakonsko to ni mogoče«. To pomeni, da se močnejše športne organizacije, ki imajo svoje režime testiranj, skoraj zagotovo ne bodo pridružile novemu telesu, s tem pa bo šlo precej pozitivnega vpliva v nič, saj dopinška testiranja po svetu še vedno ne bodo potekala po enotnih standardih. Ena takšnih je ameriška USADA, ki bo skoraj zagotovo ostala pri lastnem sistemu, saj z WADO niso v najboljših odnosih. 

Vodstvo oziroma izvršni odbor tega novega telesa bodo sestavljali predsednik, predstavnik Moka, predstavnik mednarodne zveze, športnik in dopinški strokovnjak. Prav tako bo zraven tudi predstavnik Wade, a brez pravice glasovanja.