Najboljši so kariero začeli takoj, ko so shodili

Številni športniki, ki na vrhuncu slave vladajo svojim panogam, so že kot otroci kazali odločnost in vztrajnost.

Objavljeno
07. oktober 2013 16.53
T. V., šport
T. V., šport
Le še dober mesec je ostal do konca motociklistične sezone, ki bi lahko že pred iztekom ponudila novega svetovnega prvaka. Marc Marquez je na najboljši poti, da postane najmlajši zmagovalec najmočnejšega razreda in z vrha zrine Freddieja Spencerja, ki je 1983. štel 21 let in 258 dni. Pri takšnih zvezdnikih ne gre le za trdo delo, temveč za prirojen talent, ki ga kažejo že v otroških letih.

Komaj 20-letni Marquez, rojen 17. februarja 1993 v Cerveri, je le zadnji v nizu izjemnih serijskih zmagovalcev. Letos je dobil šest dirk, v svetovnem prvenstvu ima kot vodilni 39 točk prednosti, ostale pa so samo še štiri preizkušnje. Le v tem letu je popravil niz starostnih rekordov. Je najmlajši dirkač, ki je kdaj vodil v najmočnejšem razredu SP, ki je dosegel najhitrejši čas kroga na eni od dirk za VN, ki si je privozil prvi štartni položaj in ki je zmagal na dirki kraljevskega razreda. Popravil je tudi starostno mejo v kategoriji dirkačev, ki so posamično zmago slavili v vseh treh razredih SP. Edino, kar mu ni uspelo, je zmagati že ob krstu v eliti kot denimo Maxu Biaggiju leta 1998 na VN Japonske, kar pa ob poplavi njegovih dosežkov ostaja povsem neopaženo. Tekmeci in stroka mu priznavajo, da je celo boljši kot Valentino Rossi, ki je motociklizmu vladal dobro desetletje in je osvojil devet lovorik.

Pri italijanskem Sportweeku so se ob tem poigrali s preteklostjo številnih planetarnih zvezdnikov in ugotovili, da so mnogi že kot otroci močno štrleli iz povprečja; bodisi s talentom, odločnostjo ali prodornostjo. Mario Balotelli je že pri treh letih po dolgem domačem hodniku preganjal spužvasto žogo, njegova mama Silvia pravi, da so se njegovim sposobnostim čudili tudi drugi starši, ki so v parku opažali neverjetno koordinacijo malčkovih gibov. Pri petih letih je že igral v moštvu, v katerem so bili vsi stari sedem, osem let in na vztrajanje trenerja so ga pustili v nogomet. Zlatana Ibrahimovića, ki pri PSG prejme 14 milijonov evrov letno, je oglednik lokalnega nogometnega kluba Balkan na Švedskem opazil pri komaj 10 letih, ko je žogo kot obseden nabijal na ulicah Malmöja, že tedaj je imel trdno izdelan (kontroverzen) značaj in kmalu po prihodu v moštvo je zaradi spora s trenerjem pristal na klopi. A ko je njegova ekipa izgubljala proti Wellingu z 0:4, so dobili priložnost tudi rezervisti, tekma pa se je končala z 8:5 za Balkan. Vseh osem golov je dosegel Ibra.

Valentino Rossi je svoj izjemen dar in odločnost pokazal pri dobrih dveh letih, ko mu je oče Graziano podaril malega Malagutija 48 2T, a nanj pritrdil stranske koleščke za ravnotežje. Po dveh dneh je Vale poskusil drseti in ker seveda ni šlo, trmasto zahteval, da mu koleščke odstrani. »Tedaj me je sin prvič presenetil, nisem mogel verjeti, kako je zaviral z nožicami,« pripoveduje njegov oče. Fernando Alonso je že kot otrok dosegel, da je svoj prvi kart na videz vozil že pri dveh letih na dirkališču v Asturii, pa četudi z nogami niti ni dosegel pedal. Pri štirih letih so mu ponaredili certifikat za vožnjo in lastnik dirkališča Jose Luis Echevarria si je celo izmislil kategorijo do 50 ccm, da je lahko nastopal, še preden je dopolnil deset let. Pri petih letih pa je že gojil vraževerje in bil odločen, da na dirkališču nikoli ne sme biti njegove babice in dedka, češ da mu prinašata nesrečo.

Superzvezdnik F1 Sebastian Vettel, prvak formule ena zadnje tri sezone, je hotel leta 1995 pri rosnih osmih letih na vsak način spoznati svojega idola Michaela Schumacherja in priložnost se je ponudila prav na Schumijevem domačem dirkališču v Kerpnu, kjer so priredili pokal severne pokrajine. Vettel je bil najmlajši med 33 prijavljenimi otroki, a se je pogumno predstavil Schumacherju, ki je prisostvoval prireditvi. Ker je ravno začelo deževati, je hotel nanj narediti vtis z vprašanjem, če lahko nastopi z gumami za suho vreme. »Poskusi, a bodi previden,« mu je odgovoril Schumi, ravno, ko so se mladi upi zvrstili na štartu, pa se je dež okrepil. Vettel je na gumah za suho vreme doživel velik uspeh, kajpak zmagal, Schumacherja pa je ravno ta dan spremljal lovec na talente Gerhard Noack, ki je (ne)hote odkril nov dragulj.

Kako pomembna značajska lastnost je pri mladih upih odločnost, priča tudi italijanska plavalna zvezdnica Federica Pellegrini. Pri enajstih letih so v plavalnem centru ocenili, da bi že morala imeti svojega trenerja, ki pa je nato sklenil, da je tisti konec tedna še ne bo poslal na tekmovanje, saj bi potrebovala še nekaj časa za zorenje. Očitno ni vedel, kaj ga čaka. »Ko sem ji to povedala, je zahtevala, da se vrneva na bazen, da se pogovori z njim. To je bila njena prva tekma v prostem slogu,« je razkrila njena mama Cinzia, o tem, da je olimpijska ter večkratna svetovna in evropska prvakinja na tekmi nato zmagala, pa niti ni vredno izgubljati besed. Še manj o Usainu Boltu, ki je odraščal med plantažami kavovca in sladkornega trsa ter je kot otrok zaradi prehitre rasti celo končal pri zdravniku. Obetal je v kriketu in nogometu, na mladinskem prvenstvu Srednje Amerike in Karibov pa pri 15 letih in 332 dneh, ko je meril 192 cm, na 200 m že tekel 20,61.