Najmlajša odbojkarska reprezentantka ima komaj 15 let

Slovenske odbojkarice na Portugalskem v zahtevni kvalifikacijski skupini lovijo svetovno prvenstvo.

Objavljeno
31. maj 2017 01.08
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Potem ko se je krstna uvrstitev na SP posrečila slovenskim odbojkarjem, na podoben podvig upajo tudi odbojkarice, ki pa imajo, realno, precej manj možnosti, saj so šele 3. nosilke kvalifikacijske skupine F na Portugalskem, kjer bo turnir od danes do nedelje. Tako mlade članske vrste Slovenija še ni imela. V njej so igralke, stare od 15 (Eva Zatkovič) do 22 let (Sara Najdič, Nika Blagne), kapetanka je 21-letna Eva Mori, ki ima ob Lani Ščuka tudi edina mednarodne izkušnje. Vse je podrejeno SP do 23 let, konec poletja v Sloveniji.

Kvalifikacijska skupina je zahtevna. Naša dekleta na evropski lestvici držijo 21. mesto, pred njimi sta Nemčija (3. mesto) in Francija (14.), za njimi Finska (24.), Portugalska (27.) in Estonija (32.). »Dekleta so vadila zelo zavzeto in visoko motivirano. Ta ekipa ima kakovost, morda ji manjka kanček stabilnosti,« poudarja novi selektor Alessandro Chiappini. Iz štirih prijateljskih dvobojev so njegove izbranke iztržile tri zmage (dve nad Madžarsko, eno nad Hrvaško), pokleknile enkrat pred Hrvaticami.

Danes (16) bodo na drugi strani mreže stale Nemke, 5. z zadnjega EP in 9. s SP. »Ta ekipa si privošči zelo malo napak. Za nameček polovica zasedbe s selektorjem vred igra v istem klubu, Schwerinu, zato je dobro uigrana. Nemčija odlično izvaja začetne udarce in je nevarna v igri za menjavo. Če želimo biti konkurenčni, bomo morali biti prodorni v napadih in pritisniti s servisom,« poudarja selektor.