Najuspešnejši Slovenec bo postavljavec smeri

Evropska elita v lednem plezanju danes prvič v Domžalah. Na tekmi sedem domačih imen.

Objavljeno
02. december 2017 07.00
Posodobljeno
02. december 2017 07.00

Ljubljana – Slovensko tekmovalno plezanje je pred novo prelomnico. Potem ko je Kranj že vrsto let med najbolj priljubljenimi prizorišči svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju, Log pa je svojčas gostil elito na balvanih, se bo danes v Domžalah karavana zbrala tudi na prvi izvedbi težavnostnega evropskega pokala v lednem plezanju.

Prijavljenih je 45 imen iz 12 držav, v domači zasedbi so Maja Šuštar (Domžale), Marija Jeglič (Ljubljana Matica), Sara Jaklič (Kranj), Jaka Hrast (Domžale), Nace Grgorinič (Kranj), Uroš Grilj (Lj Matica) in Edvin Nepužlan (Železničar). Program se bo na umetni steni na garažni hiši na Masljevi začel ob 8.15 z ženskimi kvalifikacijami in ob 11. uri nadaljeval z moškimi, v finale (17) se bo prebilo po osem najboljših tekmovalk in tekmovalcev.

»Evropski pokal je namenjen plezalcem, ki so šele na poti v svetovni pokal, in tistim, ki so med svetovno elito uvrščeni pod desetim mestom. Vendar privlači tudi najboljše. Tako bo v Domžalah tekmovala tudi Tirolka Angelika Rainer, ki sodi v svetovni vrh,« poudarja Andrej Pečjak iz Komisije za gorske športe PZS.

Med nastopajočimi bo pogrešati našega najuspešnejšega tekmovalca zadnjih let Janeza Svoljšaka, lanskega evropskega prvaka in zmagovalca tekme svetovnega pokala, ki se bo v Domžalah preizkusil kot postavljavec smeri, tudi sicer bo izpustil sezono svetovnega pokala in si raje za naprej napolnil baterije s plezanjem v hribih.