Največja zmaga doslej, padel evropski prvak

Slovenci svoje 5. EP začeli pravljično, saj so s 3:1 sneli skalp favoriziranim Srbom.

Objavljeno
21. september 2013 00.03
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Herning – Začelo se je sanjsko, naj traja! Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je svoje peto evropsko prvenstvo, četrto zapored, odprla še dosti bolje od visoko postavljenih pričakovanj. Ne le, da je nudila izjemen odpor branilcem lovorike Srbom, še več – spravila jih je celo na kolena. Tej reprezentančni zmagi v slovenski odbojkarski zgodovini ni para.

Selektor Luka Slabe je verjel v tak razplet. Da fantje na Dansko niso odpotovali na počitnice in da se ambicije začnejo z uvrstitvijo v četrtfinale, je ponavljal. Takšnega pristopa izbrana vrsta v preteklosti ni poznala. A očitno je moral biti Slabe dejansko prepričan o pripravljenosti svoje čete, saj so se njegove besede že uvodni dan pozlatile.

Srbski selektor Igor Kolaković, kot nekdanji trener ACH Volley stari znanec slovenske odbojke, je dal že pred štartom vedeti, da se njegova vrsta prvega tekmeca ne bo lotila s polnimi puškami. Na klopi je pustil prvega podajalca Vlada Petkovića in blokerja Dragana Stankovića, priložnost pa ponudil 21-letnima mladeničema brez izkušenj z velikih tekmovanj Nikoli Jovoviću in Srečku Lisincu.

V uvodnem nizu se mu ponižujoč odnos še ni maščeval, ko pa je v začetku drugega merilne naprave na svojih rokah naravnal glavni as v slovenskem napadu, korektor Mitja Gasparini, ki je srbski sprejem in obrambo rešetal z začetnega udarca in iz napada, se je tehtnica prevesila na stran papirnatega avtsajderja. Slabetovi izbranci so v ključnih trenutkih znali ustaviti mladega korektorja Aleksandra Atanasijevića, ki je sicer pogumno stopil v gromozanske čevlje velikega predhodnika Ivana Miljkovića, a mu je roka začela drhteti ravno takrat, ko bi bilo to najmanj potrebno.

Ko je bilo treba osvežiti slovensko igro, je selektor na parket poslal podajalca Dejana Vinčiča, ki je sprva sedel na klopi; in ko je pojenjala sapa v prvih treh nizih izjemno razpoloženemu Gaspariniju, je Slabe padec krivulje v napadu preprečil s tem, da je Izolana nadomestil z Alenom Šketom, ki je v končnici dodal svežino ekipi.

»Zame je to največja zmaga v karieri, vesel sem tudi, ker sem premagal nekaj nekdanjih soigralcev. V vsakem dvoboju bodo, tako kot tokrat, vzponi in padci, naš največji je bil v četrtem nizu, a smo dokazali, da smo prava ekipa, in se pravočasno vrnili v igro,« je poudaril Alen Pajenk, ki je zmogel kar 8 blokov.

Danes (18) čaka Slovence potrjevanje doseženega v dvoboju s Finci, s katerimi imajo še neporavnane račune s prejšnjega EP.