NAK objavila odločbo o dopinškem primeru Boštjana Buča

Disciplinska komisija NAK je objavila odločbo z obrazložitvijo v zadevi slovenskega atleta Boštjana Buča.

Objavljeno
04. oktober 2012 14.41
Posodobljeno
04. oktober 2012 14.48
mdr_kros EP
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Oddelek za boj proti dopingu (OBPD) pri Olimpijskem komiteju Slovenije - združenju športnih zvez (OKS-ZŠZ) je sporočil, da je senat disciplinske komisije Nacionalne antidopinške komisije (NAK) na osnovi zaslišanja športnika, ki ga je opravil 11. septembra, odločil, da je športnik Boštjan Buč kršil predpise proti dopingu.

Buču je posledično izrečena izločitev iz športa za obdobje enega leta. V tem času izločitve pa ne bo smel sodelovati na kakršenkoli način ali v katerikoli vlogi na tekmovanju ali drugih športnih dejavnostih, so še zapisali na spletni stani sloado.si.

Buč je član Nacionalne skupine za testiranje (NRTP), ki je oblikovana na podlagi nacionalnih kriterijev in Kodeksa Svetovne protidopinške agencije (WADA), ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Kot član NRTP je športnik dolžan izpolnjevati zahteve programa posredovanja lokacij (Whereabouts program) z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj. Ker Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, so mu bile zabeležene tri napake v obdobju zadnjih 18 mesecev.

Na podlagi Protidopinškega pravilnika NAK in Mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju, kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS, pojasnjuje NAK.

Boštjanu Buču je začela enoletna izločitev teči z 21. septembrom, z dnem izdaje odločbe. Senat disciplinske komisije je pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku 10 dni.

Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza, WADA in OKS-ZŠZ, ki se, v kolikor niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK, piše STA.