Namesto v decembru bo Sara Isaković doma marca

Srebrna olimpijka si je premislila in se bo v domovino vrnila marca prihodnje leto in se odtlej pripravljala za poletno sezono.

Objavljeno
09. november 2011 11.21
Posodobljeno
09. november 2011 13.24
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana - Ugank ni več, Sara Isaković, edina slovenska plavalka doslej z olimpijsko kolajno, se bo domov vrnila marca prihodnje leto in se odtlej pripravljala za poletno sezono pod vodstvom dolgoletnega trenerja Mihe Potočnika. Razmišljala je o različnih scenarijih, napovedala vrnitev iz ZDA že letos, na koncu pa se odločila po svoji vesti.

Kajpak ostaja še naprej ugibanje, kaj bi bilo na poti vrnitve med elito za to plavalko zares dobičkonosno, saj jo dvomi - predvsem iz domovine - o načinu treninga v ZDA pravzaprav spremljajo že od tiste jeseni 2008, ko se je odselila v San Francisco in tam začrtala svojo študijsko kot tudi športno pot. Dejansko izidov svoje nekdanje ravni, posebej pa poletne sezone 2008 s srebrno olimpijsko kolajno in naslovom evropske prvakinje, nikdar več ni dosegla, toda nazadnje je na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem uresničila poglavitni cilj in si priplavala normo za nastop na OI v Londonu.

»Res sem si takrat mislila, da se bom decembra vrnila domov in se nato tu pol leta pripravljala na najpomembnejši nastop naslednje sezone. Toda pred dnevi sem se odločila drugače, a tako, da sem zdaj prav zadovoljna. V ZDA bom ostala do marca! Zakaj? Rada bi namreč kot študentka zadnjega letnika plavala za svojo univerzo, uživala v tem imenitnem vzdušju, za konec še enkrat nastopila tudi na NCAA, prestižnem prvenstvu univerz, ki bo prav sredi marčnih dni. Nato se bom že v dobri tekmovalni pripravljenosti vrnila domov ter v miru pripravljala najprej za majsko evropsko prvenstvo ter nato olimpijski nastop,« nam je po telefonu iz Kalifornije razkrila svoj načrt srebrna olimpijka iz Pekinga in ob vprašanju, kaj ji je ob tej odločitvi dejal trener Potočnik - saj jo je vendarle pričakoval v Sloveniji že konec tega leta - dejala: »Kot vedno doslej, odkar sem v ZDA, je odločitev o urniku sezone prepustil meni. Res, lahko sem prav vesela, da me vedno podpira, lepo je tudi, da se vedno lahko vrnem v radovljiški bazen. Po njegovem programu se bom pripravljala od marca naprej, a če ne bi svoje študijske poti sklenila še z enim nastopom na NCAA, kjer bi rada pomagala ekipi v boju za novi naslov najboljše v ZDA, ne bi mirne vesti sklenila študij.«

Seveda se bo Sara Isaković po koncu OI morala še vrniti v San Francisco in končati študijske obveznosti, ker pač do marca to ni uresničljivo, pozneje se bo tudi odločila, kje in kako bi študirala naprej, torej tudi po načrtovani diplomi.

Zadnji dnevi se ji sicer prepletajo med številnimi obveznostmi zadnjega letnika ter pripravami v vodi in telovadnici, napočil je čas tudi za prve pregledne tekme. Le ob koncu tedna ni bila prav navdušena nad svojim zdravstvenim stanjem. »Ni hujšega, a lotila se me je malce izčrpanost, name je vplivala tudi nenavadna sprememba vremena - v manj kot enem dnevu se je živo srebro z 28 stopinj spustilo na pičlih 5. Pri priči sem opazila, da na treningu že nisem bila 'prava', a hitro se bom spet vrnila k ustaljenemu vsakdanu,« je kot vedno ohranila dobro voljo in optimizem. Le da nam tokrat ob našem tradicionalnem novembrskem pogovoru ni dejala: »Vidimo se čez en mesec.« Gorenjka se je odločila po svoji vesti in bo tako podaljšala bivanje onstran Atlantika. Kjer očitno uživa in odganja zaskrbljenost: »Ničesar ne bom zamudila, za poletne tekme, vključno z OI, se bom pripravila v miru.«