Natalija Gros končala tekmovalno kariero

Slovenska športna plezalka Natalija Gros je sklenila tekmovalno pot. Tekmo v Kranju bo spremljala le s tribun.

Objavljeno
16. november 2011 12.38
Posodobljeno
16. november 2011 12.38
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Ena najbolj vsestranskih športnih plezalk je kot ena izmed redkih na svetu zmagala v težavnosti in v balvanih, po 15 letih pa se je odločila za konec športne karierie. Vseeno plezalnih čevljev še ne bo zalučala v kot. Še naprej se bo namreč predajala plezanju v skali, križ pa je dokončno naredila čez tekmovanja.

Grosova je zadnjič tekmovala na svetovnem prvenstvu v Arcu julija letos, kjer je bila 11. v težavnosti, deseta v balvanih in peta v kombinaciji, na letošnji predzadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti pa bo tudi uradno sporočila odločitev o slovesu od tekmovalne karavane, piše STA.

»Res je. Moja tekmovalna pot se po dobrih 15 letih končuje. Letos praznujem 20. obletnico svojega plezanja in hkrati končujem tekmovalno kariero,« je povedala Grosova ob robu predstavitve slovenske reprezentance pred kranjskim spektaklom na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani. Grosova je še želela nastopiti na kranjski tekmi, vendar pa se je zaradi pomanjkanja treninga in motivacije odločila, da ne bo tvegala in s povprečnimi rezultati razočarala navijačev.

»Na začetku sezone sem imela željo, da končam kariero tukaj v Kranju. Vendar sem po SP v Arcu začutila, da nimam več prave motivacije in prave energije, da bi zdržala še nadaljnjo polovico leta v tem tempu. Bilo je prisotnih toliko let rutine, treningov in tekem, da enostavno nisem zmogla več. Sama tekma v Kranju me namreč ni zadosti motivirala, da bi se še zadnjič preizkusila. Potem sem se odločila, da je to to. Nisem pa hotela končati svoje tekmovalne kariere nekje na 15. ali 20. mestu, ampak na vrhuncu kariere. Mislim oziroma vem, da mi je to uspelo,« je sklenila Grosova.

Trikratna mladinska svetovna prvakinja in dvakratna mladinska podprvakinja se je s 16 leti pridružila članski reprezentanci, v vrstah katere je nanizala vrsto lepih rezultatov ter postala ena najbolj vsestranskih tekmovalk na svetu. Kar 23-krat je stala na stopničkah tekem za svetovni pokal v balvanih in težavnosti ter vpisala dve zmagi v balvanih in eno v težavnosti.