Ne morejo niti do kosmičev

Dvojec Sašo Taljat-Luka Božič na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah spet želi kolajno.

Objavljeno
16. september 2014 01.10
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Če pri kom, je pri dvojcu Luka Božič-Sašo Taljat že vrsto let priprava na veliko tekmovanje izdelana do popolnosti in ko sta pred dvema tednoma oznanila, da ne bosta skupaj potovala na slalomsko SP v ZDA, sta sprožila kar nekaj začudenja. A poznejši Taljatov prihod je bil skrbno načrtovan, včeraj pa sta skupaj že začela zadnjo etapo priprav na vrhunec v Deep Creeku.

Drugi član čolna je namreč pripotoval nekaj dni pozneje in bo v ZDA manj kot dva tedna, kolikor so si vzeli drugi reprezentanti, a Taljatu to bolj ustreza, saj se s tem izogne zasičenosti, poleg tega ima njegov veslaški partner letos dvojni program nastopanja in večjo obremenitev. V minulem tednu sta v uri treninga na dan, kolikor je udeležencem omogočeno veslati na progi, poskušala spoznati vse pasti proge, Taljatu tudi ni delala težav prilagoditev na tamkajšnje brzice, te so od začetka bolj mučile Božiča. »Kar prav se mi zdi, da sem prišel pozneje. Za zdaj nama gre vse po načrtu, proga je zanimiva, le v srednjem delu se voda čudno pretaka in zahteva večjo pazljivost,« pravi Taljat, oba pa se še kako zavedata, da po letih stalnega uvrščanja pod vrh njun cilj ne more biti nižji od finala oziroma kar kolajne. Ne gre namreč pozabiti, da sta leta 2009 kot popolna zelenca ob krstu na SP že osvojila bron, letošnjo sezono pa spet končala s kolajno v skupnem seštevku svetovnega pokala in tudi posamično zmago.

»Sodiva med favorite in tega se zavedajo tudi drugi. Veva, kje sva, in zadovoljna bova le s kolajno, ker sva bila vse leto na stopničkah ali vsaj blizu. Mislim, da bo vse drugo neuspeh,« je zato odločen Taljat, njun trener Dejan Testen pa je bil doslej zelo vesel, da pri njiju ni opazil zasičenosti oziroma naveličanosti, ki se lahko hitro pojavi, ko sta dva predolgo in preveč skupaj. Hiši, v katerih so nastanjeni Slovenci, namreč vsakemu od reprezentantov omogočata svojo sobo, zato imajo dovolj prostora za mir in umik, omejenost na uro treninga na progi pa odpira možnosti tudi za samostojne treninge na drugih delih reke, ali za druge športne aktivnosti v okolici, po katerih ta del zvezne države Maryland še kako slovi. Po začetnem presenečenju in prilagajanju na ameriški način življenja so namreč vsi hitro odkrili, da jim prizorišče omogoča vrsto aktivnosti, pravi Božič, v hišah pa imajo tudi mizo za biljard za skupna druženja ob večerih.

Četudi je kratek termin za pripravo na progi omejen le na 60 minut, se nihče ne pritožuje, pa bi Božič za to imel dovolj razlogov, glede na to, da bo ob dvojcu letos veslal tudi med kanuisti, torej v dveh kategorijah. »Pa se mi zdi to kar dovolj, saj se pred vrhuncem sezone ne smem izčrpavati. Po tisti uri treninga si namreč privoščimo še fitnes na prostem in kakšen zavesljaj na reki. Včeraj (ponedeljek, op. p.) se je za naju začela zadnja faza priprav, to je rutinirani zadnji trije treningi, kakršne imamo že vrsto let,« je pojasnil Božič, ki napoveduje najmočnejšo tekmo letošnjega leta. »Doslej sva srečala že vse tekmece in zavedava se, da naju čaka močna tekma. Vsi najboljši so tu in za finale se bova morala res potruditi, sploh ker sva že dvakrat ostala za mesto prekratka. Tokrat morava iti korak za korakom, najprej kvalifikacije, potem pa upam, da bova imela res dober občutek za vodo,« je mlajši del naveze pojasnil, da se ta stalno zliva v različne smeri in jo je težko naštudirati, podobne proge pa ni nikjer na stari celini. Ob tem pa je Božič še potarnal, da v trgovini ne morejo najti niti običajnih ovsenih kosmičev.