Ne pomanjkanje kakovosti, temveč blokada v glavah

Selektorju Luki Slabetu je potekla pogodba z OZS, če bo ostal na vročem stolčku, pa napoveduje korenite spremembe.

Objavljeno
24. september 2013 01.20
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Že čez dva meseca se ne bo nihče več spomnil, da so slovenski odbojkarji na EP na Danskem in Poljskem na kolena spravili branilce naslova Srbe. V vseh statistikah in poročilih pa bo zabeleženo, da so naši fantje v neslavni družbi Belorusov, Čehov in Turkov tekmovanje zapustili že po treh dneh. Zaradi blokade v glavi, ne zaradi pomanjkanja kakovosti!

Skupni imenovalec komentarjev vseh vpletenih po koncu slovenskih nastopov v Herningu je bila psiha. Samo dva primera. Selektor Luka Slabe: »Padli smo pod pritiskom, kot že tolikokrat na velikih tekmovanjih. Ne vem, zakaj je tako, težave se le ponavljajo. Naši liderji so v ključnih trenutkih pregoreli. Ko se je tekma lomila, nas je napadla panika. Ko mora nekdo, ki ni organizator igre, podajati, se zapletamo; ko je treba zgolj servirati v polje, naredimo nekaj zaporednih napak; ko bi morali stopiti na zavoro, tega ne storimo.« Podajalec Gregor Ropret: »Dogajajo se nam prevelika nihanja in padci. Dobimo pet točk zapored, nato jih šest izgubimo. Zakaj se nam to dogaja, ne vem.« Kakovost igralcev in strokovnega kadra je nesporna, kako odpraviti prepreko v glavi, pa je očitno vprašanje za milijon evrov.

Objokovati zapravljeno priložnost bi bilo neproduktivno. Pomembneje se je ozreti v prihodnost in se vprašati, kako naprej. Nobeden od reprezentantov (z izjemo Andreja Flajsa, ki pa v Herningu ni igral veliko) še ni prekoračil tridesetih let, torej je igralska osnova za naslednja velika tekmovanja postavljena. Nekoliko skrbi le to, da mladi val še zdaleč ne kaže toliko potenciala, kot ga je zlati rod pred šestimi leti, ko je bila celo deveta na svetu med mladinci. Tedaj so bili zraven tudi Tine Urnaut, Matevž Kamnik, Alen Šket, Miha Plot, Gregor Ropret – današnji nosilci reprezentančne igre torej.

Za nekaj negotovosti je, še z vročo glavo, s skrivnostnimi izjavami glede lastne prihodnosti takoj po porazu z Nizozemci poskrbel Slabe. Pogodba z odbojkarsko zvezo mu je potekla, ali bo sodelovanje teklo naprej, pa menda ni odvisno od njega. »Če bom dobil še eno priložnost, bom poskušal določene stvari tudi spremeniti. V prvi vrsti bom moral biti še strožji. Zahteval bom veliko več discipline in manj svojeglavosti na treningih. Mislil sem, da sem bil dovolj strikten, pa sem bil očitno še premalo. Še naprej pa bi delal na kemiji in na značajih. Želim, da fantje končno dojamejo, da so napake del športa in se jih da odpraviti. Z menoj ali brez mene, Slovenija gre naprej, naslednji cilj te zasedbe je SP 2014. Sam bom na reprezentanco za nekaj časa povsem pozabil,« je poudaril Slabe. Njegove besede o svojeglavosti in pomanjkanju discipline na treningih so nekoliko v navzkrižju s sprotnimi ocenami opravljenega med pripravljalnim obdobjem, ko so na račun pristopa in zavzetosti reprezentantov pohvale kar letele sem in tja. Le ob koncu je bil selektor nezadovoljen z nekaj treningi, a je to opravičeval z zasičenostjo po kratkem, a trdem in napornem pripravljalnem obdobju. Resda pa je Slabe tip trenerja, ki zlepa ne udari z roko po mizi in zarohni, v dvobojih s Finsko in Nizozemsko se je med odmori, četudi mu je že krepko tekla voda v grlo, raje oprijel motivacijskih prijemov v slogu »tekma je še dolga, vse bo še dobro«, kar pa naposled ni delovalo. Njegovi mladost in neizkušenost sta upravičena izgovora, a po drugi strani je denimo Finec Tuomas Sammelvuo trener s še veliko krajšim stažem (še v pretekli sezoni je bil igralec), pa je natanko vedel, kako pristopiti do igralcev in jim prističi egoistične peruti.

Evropsko prvenstvo, doslej že polno presenečenj, pa gre mirno naprej. V jutrišnje četrtfinalne dvoboje so se neposredno uvrstile štiri izbrane vrste, ki so jim domala vsi napovedovali repešaž (Belgija, Finska, Francija, Nemčija), v današnji repešaž pa peterica favoritov, ki so jih spet domala vsi pred prvenstvom videli naravnost v četrtfinalu (Italija, Srbija, Poljska, Rusija, Bolgarija). Le galski petelini v prvem delu niso oddali niti točke, kar jasno govori o tem, kako izenačeni so tekmeci in kako nehvaležne so napovedi o dobitnikih kolajn.