Nekdanji šampion v akrobatskem letenju strmoglavil v smrt

V letalski nesreči v Kaliforniji je umrl akrobatski pilot Michael Mike Mangold, dvakratni zmagovalec serije Red Bull Air Race.

Objavljeno
08. december 2015 14.01
G. L.
G. L.

Los Angeles − V ZDA žalujejo za enim od svojih najboljših akrobatskih pilotov, Michaelom Mikeom Mangoldom, ki je umrl v letalski nesreči v Kaliforniji. Šestedesetletnik je bil dvakratni zmagovalec svetovnega prvenstva formule 1 v zraku − tekmovanja Red Bull Air Race world series (2005 in 2007).

Priljubljeni Mongo, kakršen je bil vzdevek prekaljenega akrobatskega pilota in nekdanjega vojaškega uslužbenca, je umrl za krmilom letala, s katerim je tekmoval na mitingih. Po poročanju ameriških medijev je Mangold skupaj s še eno osebo v letalu vzletel z letališča Apple Valley v Kaliforniji, njegovo letalo pa je kmalu zatem zajel ogenj in sledila je neizbežna eksplozija.

Šlo je za češkoslovaško enomotorno reaktivno šolsko vojaško letalo Aero L-39 Albatros, s katerim je pokojni večkrat nastopil na mitingih Apple Valley Airshow. Nekdanji vojaški pilot letal F-4 Phantom je bil tudi poklicni pilot pri ameriški družbi American Airlines, kjer je upravljal letala tipov Boeing 757 in 767.

Sožalje svojcem so nemudoma izrekli pri Red Bull Air Race, ki so na svoji spletni strani zapisali, da je celotna skupnost izgubila enega najbolj spoštovanih prijateljev in močnih osebnosti. »Mike Mangold je bil nadarjen akrobatski pilot, dvakratni svetovni prvak, ki ga bomo zelo pogrešali. Naše misli so v tem trenutku z njegovo družino in prijatelji,« so zapisali.