Nekoč junak, zdaj potencialni morilec

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps vnovič vinjen v avtomobilu, zato 17. novembra k sodniku.

Objavljeno
13. oktober 2014 13.49
S. U., šport
S. U., šport
Pred desetletjem je Michael Phelps, z 18 zlatimi kolajnami najuspešnejši športnik olimpijske zgodovine, obiskoval ameriške visoke šole in študentom razlagal o pomembnosti ukvarjanja s športom ter nevarnostih alkohola. Pred tem so ga policisti že ujeli vinjenega za volanom in zdaj je prekršek ponovil. Očitno je, da ne bo mogel tekmovati naslednje leto na svetovnem prvenstvu.

Za Američana z izjemnimi dosežki v vrhunskem plavanju in pri 29 letih še štirih zlatih olimpijskih kolajnah v Londonu 2012 ni bilo več visokih tekmovalnih ciljev, zato je bilo pričakovati, da se ne bo pognal za novimi dosežki v vodi. Toda pozneje je osupnil športni svet, češ da bi se s tekmeci utegnil spet pomeriti med olimpijsko elito, poleti 2016 v Braziliji, a še prej bi si za novo odskočno desko k OI izbral svetovno prvenstvo, leto prej v Rusiji.

Dotlej vse lepo in prav! Še najbolj navdušeni so bili lovci na pokrovitelje v ameriškem plavanju, saj se je po Phelpsovem napovedanem slovesu prav na področju trženja dosežkov v bazenih zgodba domala povsem ustavila. Na drugi strani »velike luže« pa glede prepoznavnosti plavalnega športa s Phelpsom ali brez njega sploh ni treba ugibati.

Zato je vrnitev 18-kratnega olimpijskega šampiona in 25-kratnega svetovnega prvaka zbudila plavalno Ameriko, ta je že začela sanjati najprej o novih odmevnih dosežkih sredi Rusije, tekmice na vseh ravneh, nato pa na Michaelovih olimpijskih igrah št. 5. Na svojih prvih, v Sydneyju 2000, se je petnajstletnik zapisal kot dotlej najmlajši športnik v zgodovini ameriških olimpijskih odprav. Njegov vzpon je znan širnemu svetu, ne le najbolj podrobnim sledilcem rekordov in kolajn v vodi, a obenem se je javnosti predstavil tudi kot grešnik, ki mu niti uživanje alkohola niti kajenje marihuane nista tuja.

A če so temu nekoč onstran Atlantika pripisovali mladostno vihravost in nepremišljenost, zdaj zanj ni več opravičil. Policisti so ga namreč ustavili pri avtomobilskem dirjanju sredi domačega Baltimora, mu v območju najvišje dovoljene hitrosti 45 milj na uro namerili 84, povrhu je prevozil dvojno črto na cesti, finale je kajpak sledil s preverjanjem količine alkohola v krvi. V deželi Maryland, kjer dovoljujejo največ 0,8 promila, so pri plavalcu namerili 1,4 promila – sledil je odvzem vozniškega dovoljenja, ponedeljek, 17. novembra, pa je zdaj na Phelpsovem koledarju tako vidno podčrtan, kot bi šlo za kakšno tekmo pod olimpijskimi žarometi. Takrat se bo namreč srečal s sodnikom za prekrške in glede na to, da si je takšen spodrsljaj že privoščil, gre predvidoma pričakovati ostro kazen.

»Svojega počutja v zadnjih nekaj dneh raje ne bi opisoval. Ne bo prvič, da bom moral na sodišče, zato sem nad seboj hudo razočaran. Lotil se bom programa, ki mi bo pomagal, hočem bolje razumeti svoje bistvo,« je po novici o prekršku v prometu sporočil javnosti in ob tem dodal: »Najpomembnejši del mojega življenja pripada plavanju, a zdaj ga preprosto moram preseliti na stranski tir. Vso pozornost bom namenil svoji osebnosti, nujno se moram nekaj naučiti iz tega zadnjega dogodka in v prihodnje ravnati drugače. Dovolj je neumnosti.«

Prvič se je srečal s policisti zaradi vožnje pod vplivom alkohola kmalu po vrnitvi z olimpijskih iger v Atenah, leta 2004. Šest zlatih kolajn mu ni pomagalo, da je ne bi odnesel brez kazni, res pa so voznika, ki si je prvič privoščil prekršek, obravnavali milo, mu izrekli pogojno kazen poldrugega leta, tako da je le lahko brez ovir nadaljeval svojo športno pot. Zdaj naj bi bila zgodba drugačna, nekateri omenjajo tudi eno leto zapora, a kakorkoli se bo razpletlo, bo Phelps moral pozabiti na bazen in tako tudi želene vrhunske dosežke v naslednjem letu. Kajti po tako dolgem tekmovalnem postu – od londonskih OI do letošnjega aprila – bi seveda potreboval precej več časa kot nekoč za vsaj delno konkurenčno raven. Šampion, ki je na olimpijskih stopničkah stal natanko 22-krat, pač ni razmišljal o odhodu v Rio de Janeiro zgolj kot o izletu. Tudi tam bi rad vrhunsko tekmoval, zaokrožil svojo izjemno športno pot, razveselil nacijo in še obogatil svojo žlahtno zbirko.

In zdaj? Ni nemogoče, da bi plaval v olimpijski družbi in s svojim izjemnim talentom celo spet opozoril nase. Bob Dorfman, strokovnjak trženja iz San Francisca, razmišlja, da tudi ni ničesar še zapravljenega na njegovem področju (»Olimpijskega pritiska ameriški trg še ne čuti, ko pa bo zanj napočil čas, bo Phelpsova kazen že oddaljena …«), a pomenljivo je tudi pismo ene od bralk časnika Baltimore Sun: »Izgubila sem sina zaradi pijanega voznika. Se Michael Phelps zaveda, da bi lahko koga ubil?«