Nemočne proti tretji ekipi Evrope

Slovenske odbojkarice s porazom začele kvalifikacije za SP 2018.

Objavljeno
01. junij 2017 01.02
Mlakar attacking during match between Greece and Slovenia
Janez Porenta
Janez Porenta
Viana do Castelo – Slovenske odbojkarice so že za uvod v kvalifikacije za SP 2018 na Portugalskem naletele na favoritinje skupine F Nemke, ki niso ničesar prepustile naključju in niso oddale niti niza. Danes (16) čaka naša dekleta drugi najzahtevnejši izziv, Francija, od katere so bila boljša v dodatnih kvalifikacijah za EP 2015.

Že pred dvobojem je bilo jasno, da bo močno pomlajena slovenska zasedba, v kateri ni več nekdanjih ključnih igralk (Anje Zdovc, Sare Hutinski, Monike Potokar, Katje Medved ...), težko kos velesili Nemčiji, ki ni zastonj 13. reprezentanca sveta in celo tretja Evrope. Njen fenomen pa je, da je selektor Felix Koslowski uvodoma na parket postavil kar šest deklet, ki si pod njegovo taktirko kruh služijo pri Schwerinu. Le blokerka Jennifer Pettke (Stuttgart) je zastopala druge kolektive. Pri tem je še toliko zanimiveje, da je Nemčijo v minuli sezoni v ligi prvakinj predstavljal Dresdner, v pokalu CEV Stuttgart in Vilsbiburg, Schwerin pa zgolj v »tretjeligaškem« pokalu challenge.

Čeprav je slovenski selektor Alessandro Chiappini opozarjal, da igro Nemk krasi malo napak, so si jih tokrat privoščile osem več kot Slovenke, ki pa so bile v drugih statističnih komponentah slabše od nasprotnic. Blestela je sicer korektorka Iza Mlakar, ki je le prenesla odlično formo iz končnice klubske sezone v reprezentančni dres in prispevala kar 19 točk oziroma polovico vseh slovenskih, najbolj pa je bilo pogrešati delež njene ekipne kolegice pri Novi KBM Braniku Anite Sobočan (20 napadov, 0 točk), ki je bila s 175 cm prenizka za visoke tekmice, pri katerih so vse začetne igralke z izjemo libera in podajalke merile 184 cm ali več.

»Nismo se sprostile in pokazale igre, ki nas je krasila v pripravljalnih dvobojih. Nismo izkoristile priložnosti nekje do polovice nizov, ko smo bile še blizu tekmicam. Nato smo začele nizati napake, privoščile smo si jih 'milijon'. Čim prej moramo pozabiti to tekmo in misli usmeriti k ostalim, nič še ni izgubljenega in odločenega,« je prepričana kapetanka Eva Mori, z njo se strinja Chiappini: »Dekleta so bila preveč živčna. Prepričan sem, da bi bilo drugače, če bi nas za uvod čakal lažji tekmec, kar bi nam dvignilo samozavest. Nekaj stvari smo opravili dobro, druge slabše kot v pripravljalnem obdobju. Nemke nam z agresivnim servisom niso pustile razviti igre. Razmišljati moramo pozitivno, še vedno smo v igri za napredovanje.« J. P.